zene glasnije tijekom seksa

Zašto su žene glasnije u seksu?

Ispravite me ako griješim, nemam baš velik uzorak na osnovi kojeg mogu tvrditi da su žene glasnije od muškaraca, ali kratkim traganjem po internetu zaključila sam da je to općeprihvaćeno. Zapravo, uzorak koji imam je vrlo zanemariv, pa se moram u potpunosti osloniti na istinitost dostupnih internetskih informacija.

Tražeći članke na ovu temu, naišla sam na sjajan članak na Psychology Today, koji – uz to što me je od srca nasmijao – razjasnio mi je neka pitanja. (Ovaj članak nije više dostupan)

Potvrdu da su žene glasnije tijekom seksa možda možemo vidjeti u tome da su u Engleskoj u nekoliko navrata žene bile na sudu zbog toga što su u krevetu bile toliko glasne da su narušavale javni red. Zapravo, možda je ovakvo žensko ponašanje ondje neuobičajeno, pa ga zbog toga osuđuje inače pretjerano uredno i pristojno englesko društvo.

Sličnu priču čula sam prije nekoliko godina i za Björk. Ova islandska pjevačica zapravo ima takav prodoran glas da bih bez problema mogla zamisliti susjede koji žive u kući udaljenoj stotinjak metara kako su vidno uznemireni zbog zvukova koji dopire iz susjedstva, nadajući se da je posrijedi samo vježba za novi album.

Kako bilo, pod pretpostavkom da žene više negoli muškarci vole naglas uzdisati (ili čak vrištati), razmotrit ćemo razloge zašto je tako. Rađene su studije koje upućuju na značaj ženske vokalizacije tijekom seksa kod primata. Konkretno, promatranjem majmuna barbary makaki došlo se do zaključka da, ako ženka ispušta radosne zvukove tijekom seksa, ejakulacija mužjaka dogodit će se u 56 posto slučajeva, a u tišini će manje od 2 posto mužjaka to doživjeti. Uz to, škotski znanstvenici tvrde da ženke čimpanze glasnoću koriste da privuku više snažnijih mužjaka, koji ih zatim mogu braniti od drugih ženki.

Kako su i ljudi primati, možda postoji neki evolucijski razlog zašto su žene glasne tijekom seksa.

Žene često ispuštaju glasne zvukove da bi potvrdile kako se i one sjajno zabavljaju i time ohrabrile svog muškarca da nastavi s tim što radi.

Zamislite žensku osobu A koja je vrlo glasna, i ženu B koja je nečujna. Prije će se pročuti da je osoba A dobra u seksu. Samim tim, osoba A potencijalno može imati više udvarača, pa time i više potencijala za razmnožavanje.

Neke studije upućuju na to da ženski orgazam pomaže zadržavanju više sperme u vagini i time povećava šansu za oplodnjom. Seksolozi su utvrdili da se orgazam često odražava i u pojačanoj vokalizaciji. Tako bismo mogli zaključiti da orgazmičnije (pa samim time i glasnije) žene, imaju veće šanse za reprodukciju od onih manje orgazmičnih (sviđa mi se ovaj izraz, mislim da ću ga često upotrebljavati). Ako ispratimo ovu logiku, to znači da će glasne žene imati više djece, a ako se ta osobina nasljeđuje (ili pak uči primjerom), glasnih žena bit će sve više.

Ipak, čini mi se da je ova “darvinovska” teorija, iako nekima poželjna, prilično loše izvedena i malo vjerojatna.

Mnoge žene su glasne glumeći lažni orgazam. Dok to može biti zabavno objema stranama kao kratkoročno rješenje (želite li nekome uništiti samopouzdanje zato što vam je to što trenutačno radi baš bezveze?), ipak se na duge staze očekuje iskrenost, učenje jedno od drugoga i pomaganje u slučaju da je pomoć potrebna (o anorgazmiji sam pisala u ovom i ovom blogu).

Postoje teorije o ženskoj pasivnosti, kako u krevetu, tako i u ostatku života u ovom muškom svijetu. Prema tim teorijama, ženska vokalizacija tijekom seksa svojevrsna je potvrde njezine podčinjenosti, ili čak zahvalnosti muškarcu…

Na ovu teoriju jedino što imam reći jest da se vremena mijenjaju. Žene više nisu podčinjene, žene više nisu pasivne, njihova uloga u društvu znatno se promijenila, a vjerujem da to i u seksu dolazi do izražaja. Možda su muškarci sada postali ti koji moraju pratiti stereotipe, ponašati se cool i svoje uzore nalaziti u hollywoodskim filmovima.

Zapravo, dame, vodite li i vi glavnu riječ u spavaćim sobama, ili sam to samo ja?

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “Zašto su žene glasnije u seksu?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *