vrijeme za sebe

Vrijeme za sebe trebamo sami stvarati, a ne čekati ga!

Prihvatite činjenicu da nikad nećete naći dovoljno vremena u danu kako biste napravili sve što trebate. Jednostavno je: vrijeme za sebe ne pronalazite, onda ga morate stvoriti. U praksi to znači da se trebate potruditi kako biste odvojili vrijeme za ono što smatrate važnim i što vrijedi vašega dragocjenoga vremena.

Razmislite o prioritetima, o ljudima i obvezama koje zaslužuju da im se posvetite.

vrijemeBez obzira na to koje ste prioritete sebi postavili, teško će neki od njih biti pospremanje kuće, kuhanje ili nabava namirnica i ostalih stvari nužnih za svakodnevni život. Ne računamo tu, primjerice, generalno čišćenje doma, koje svatko od nas povremeno mora obaviti (ili to barem pokušava). Takav tip čišćenja svrstala bih među izvanredne aktivnosti koje povremeno obavljamo.

Kako pomoći sebi i stvoriti vrijeme za važne stvari na račun onih koje redovito obavljamo, a usput?

Kuhanje

zamrznite-testoMaksimalno iskoristite zamrzivač i hladnjak. Odvojite dan ili dio dana za pripremu i kuhanje obroka, koje zatim pripremljene u manje porcije možete spremiti u hladnjak ili zamrzivač. Tako možete pripremiti smjesu za punjene paprika ili pljeskavice koju ćete, oblikovanu i pojedinačno raspodijeljenu u vrećice za tu svrhu, spremiti u zamrzivač. Unaprijed isjeckajte povrće i najprije ga zamrznite tako što ćete ga rasporediti na prostran poslužavnik, da se ne bi zalijepilo u startu. Kad se tako zamrzne, samo ga prebacite u veću vrećicu koju ćete zavezati i vratite natrag. Tako ćete bez problema moći uzeti šaku ili dvije, koliko vam treba, smrznutog povrća u svakoj prilici. Isto učinite i s voćem. Možete zamrznuti kore za pite, domaće rezance za juhu, na komadiće isjeckan maslac…

Sami razmislite što bi vam sve moglo dobro doći.

Čišćenje

ciscenjeČistite onoliko koliko je objektivno potrebno. Zašto se frustrirati nepotrebno time da sve oko vas u kući mora blistati i zamarati ukućane da se ne smiju normalno kretati u domu, samo zato jer ste vi sve vrijeme utrošili na sređivanje kuće? Koliko to od vas drugi zahtijevaju, a koliko to sami sebi namećete? Nemojte zaboraviti kako problemi na poslu, s obitelji i slično neće nestati time što ste se iskalili na čišćenju prozora i kuhinje, nego aktivnim suočavanjem s njima. Naravno da nam je svima lakše baciti se na čišćenje doma, ali to je trenutačno rješenje za vaše živce, nikako pomak nabolje.

Nabava za kuću

poruka-na-frizideruKoliko god ste to u mogućnosti, planirajte unaprijed. Predlažem da pričvrstite prazan papir na hladnjak i, kako vam se što ispostavi nužnim, zabilježite na njega. Tako ćete uštedjeti puno vremena koje ste trošili tumarajući po trgovinama i prisjećajući se što ste ono trebali kupiti. Uštedjet ćete i novac jer će vam se teže dogoditi kupnja nepotrebnih, ali zanimljivih stvarčica jer ste koncentrirani na svoj popis. Možda vam se posreći da popis namirnica za kupnju proslijedite nekom drugome (partneru, sestri, svekrvi…). U svakom slučaju, jasan popis daje malo prostora za pogrešan odabir namirnica.

Popustite malo končiće

popustite konciceZar je uistinu toliko bitno da bez prestanka morate držati sve konce u rukama? Što će se najgore dogoditi ako baš vi ne odaberete nijansu boje za farbanje, točan položaj pomoćnog stolića (koji se naknadno uvijek pomiče), posebnu vrstu toaletnog papira, baterije za daljinski upravljač, prave pozicije ljudi za stolom tijekom zajedničkoga obiteljskog ručka i slično? Ne morate uvijek držati sve sami pod kontrolom, popustite malo. Predajte se povremeno trenutku, sadašnjosti, životnim slučajnostima ili bilo čemu što vas upravo sada opušta. Kad otpustite neku od potreba da bude po vašemu, uočit ćete kako ste tako sebi stvorili vrijeme za razmišljanje o nekoj drugoj, dragocjenijoj odluci…

Dodatnu korist od vašeg opuštanja osjetit će i vaši bližnji. Oni će biti zahvalni zbog nastalih promjena u vama jer izravno utječu i na njih; pritisak koji ste možda stvarali ukućanima smanjit će se, a poznato je da dobar utjecaj stvara uvijek dobre rezultate.

Podijelite i vi s nama prijedloge koji pomažu stvaranju vremena za sebe. Vjerojatno smo nešto dragocjeno zaboravili navesti.

O autoru

Dragojla Miljkovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *