vrijeme posvijeceno sebi

Vrijeme posvećeno sebi liječi stres i čuva vaše zdravlje

Gotovo nitko od nas nema običaj u rokovnik zabilježiti vrijeme posvećeno samo sebi, ali ono bi svakako moralo postojati u našoj svijesti. Vaše slobodno vrijeme ne znači da ništa ne morate raditi, nego da niste dužni raditi nešto što vam je obveza. Djeluje jednostavno ovako rečeno, ali kako pronaći vremena za slobodno vrijeme?

U glavi vam odzvanja: „Ostavite me svi na miru!“, a istodobno želite biti u centru pažnje? Ne možete izaći na kraj sa sukobima interesa?

Pružit ću vam nekoliko prijedloga kako naći vremena za sebe u užurbanom životu ispunjenom obitelji, poslom i svim svakodnevnim obvezama te kako izbjeći stres, bolest i sačuvati sebe.

Slijedite svoje snove

vrijeme-za-sebeKako biste proveli vrijeme da vam netko kaže da imate još samo dvije godine života? Što su vam doista prioriteti? Nemojte čekati loše vijesti da biste se pokrenuli i počeli raditi nešto o čemu dugo sanjate. Vrijeme prolazi. Nećete ni primijetiti da ste postali prestari za neke snove.

Planirajte vrijeme za ljenčarenje

Trebali biste sebi osigurati dio vremena u danu kad nećete raditi apsolutno ništa ili ćete činiti samo ono što se vama sviđa. Poklonite si vrijeme za opuštanje i prikupljanje snage. Gledajte djecu kako se igraju, odmarajte dok uživate u njihovoj bezbrižnosti, veselite se njihovim grimasama u igri i domišljatosti. Prošećite parkom, upijajte zelenilo oko sebe i slušajte pjev ptica. Poklonite si slobodno vrijeme, nećete požaliti.

Poslušajte svoje osjećaje

Ako vas netko zatraži uslugu i jedini osjećaj koji se pojavi u vama je nevoljnost, slobodno recite ne. Ako morate nešto napraviti, a dade se odgoditi i baš vam se ne da u tom trenutku baviti time, ostavite za poslije. Ako možete, platite da netko drugi to učini za vas.

Naučite u sebi reći „pa što onda!?“

pa-sta-ondaStvari se ne odvijaju uvijek kako planiramo. Možda su vam djeca u nekoliko sekundi „razrušila“ dnevni boravak, a proveli ste cijelo prijepodne čisteći ga, možda vam nije uspio dugo planirani obiteljski ručak na kojem ste htjeli fascinirati svekrvu ili ste kavom zaprljali bluzu netom prije važnoga poslovnog sastanka. Pa što!? Nije smak svijeta! Pokušajte u glavi razgraničiti što je uistinu bitno, a što nije i uvijek potražite smiješnu stranu svega u takvim situacijama.

Izbacite sintagmu „da, ali…“ iz rječnika

Čega se bojite? Uvijek postoji rješenje. Nemojte razmišljati negativno, budite pozitivni i uskoro ćete osjetiti kako vam se dani mijenjaju. Recite sebi: „Ja biram ovo uraditi“, ili „Ja to mogu uraditi“.

Gledajte na svijet iz šire perspektive

vrijeme-za-lencarenjeŽivite život kao dio svojih snova. Posegnite i dohvatite svoje snove. Budite zahvalni što imate novi dan u rukama i svakodnevno zahvalite na toj prilici. Možda u jednom iz tih dana i realizirate neku želju. Ako su vam ciljevi pak previše nedostižni, smanjite kriterije.

U životu je najvažnije da uživate u njemu. Ne možete se osjećati dobro sami sa sobom i ne možete biti posve sretni ako ne radite nešto što volite i ne poklanjate sebi vrijeme. Ne možete biti zdravi ako prolazite kroz život bez predaha. Čuvajte se da biste bili tu za one kojima ste najpotrebniji i da biste uživali s njima u svakom novom danu i svim prilikama koje nam pruža, samo ih trebamo prepoznati.

Samo pokušajte, nije tako zahtjevno, a znate da vrijedi…

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “Vrijeme posvećeno sebi liječi stres i čuva vaše zdravlje”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *