intimno zdravlje u trudnoci

Vaginalno zdravlje u trudnoći

Drage buduće mame,

sigurna sam da, od trenutka kad vam se trbuščić počeo naslućivati, iz dana u dan slušate savjete prijatelja, ali i potpunih neznanaca, te upijate sve što čujete o tome kako se ponašati u drugom stanju. Zasipat će vas sličnim savjetima još mjesecima i godinama, najprije o trudnoći, zatim porodu, dojenju, čuvanju djece… Katkad će biti dobrodošli, a bit će i trenutaka kad ih nećete željeti čuti.

Ja ću biti slobodna dati vam još jedan savjet: u trudnoći posebno čuvajte zdravlje rodnice.

Zašto vam to pišem?

lijekovi
medications | CC | mamnaimie

I same znate da je broj lijekova koje možete uzimati i preparata koje možete koristiti u trudnoći i tijekom dojenja vrlo mali. Prevencija je, stoga, mnogo važnija od liječenje. Dobra higijena rodnice i stidnice pomoći će vam da sačuvate intimno zdravlje.

Vaša normalna vaginalna flora sastoji se od velikog broja mikroorganizama, koji u prirodno kiselom okolišu žive u skladu jedni s drugima. Kad se, iz bilo kojeg razloga, jedna vrsta mikroorganizama prekomjerno razmnoži, to nazivamo poremećajem vaginalne flore.

Bakterijska vaginoza

Iako se bakterijska vaginoza često zove infekcijom, ona je zapravo poremećaj ravnoteže vaginalne flore. S nestajanjem laktobacila, dobrih bakterija, okoliš postaje lužnat, a raste broj kokoidnih bakterija. One uzrokuju svrbež, sivkast iscjedak i neugodan miris. Bakterijska vaginoza u trudnica povezuje se i s prijevremenim porodom, pa je od iznimne važnosti spriječiti njezinu pojavu.

Kandidijaza

Ako u rodnici nastane prekomjeran rast gljivice Candida albicans, javit će se obilan iscjedak, jak svrbež, oticanje, a katkad i bol prilikom spolnog odnosa. Kandidijaza je za trudnicu manje opasna negoli bakterijska vaginoza. Ipak, ako se ne liječi, prilikom poroda može se prenijeti na bebu, pa tako izazvati soor ili mlječac, gljivično oboljenje u bebinim ustima. Nerijetko se gljivica prenosi na bradavice majke tijekom dojenja.

Intimna njega

trudnocaZa dobru intimnu njegu važna je umjerenost! Ne smijete se prati ni premalo, ni previše. Izbjegavajte sapune i šampone u intimnoj regiji, nego samo koristite čistu vodu ili pripravak posebno osmišljen s tom namjenom. Multi-Gyn proizvodi potpuno su prirodni i smiju se koristiti i tijekom trudnoće.

Iako vam je sada vjerojatno sve tijesno, izbjegavajte uske hlače i donje rublje, te spavajte bez gaćica.

Znanstvenici preporučuju korištenje suplementa vitamina D, te zdravu dijetu, koja je jednako važna i za vas i za vašu bebu. Pokušajte povećati otpornost organizma dobrim općim životnim uvjetima.

I za kraj… spavajte dovoljno!
Ako imate mogućnosti za to.

Bok, Lana

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “Vaginalno zdravlje u trudnoći”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *