Djevojka sa šeširom

Vaginalni irigator – što sve treba znati

U današnje vrijeme posve je normalno prati zube dva-tri puta dnevno, koristiti žvakaće koje čiste zube, konac za zube, interdentalne četkice ili tekućinu za ispiranje usta… To sve radite kako biste uklonili ostatke hrane i izbjegli stvaranje štetnih bakterija. Na taj način sprječavate stvaranje plaka i karijesa.
Zapravo, puno je vremena prošlo dok se nije došlo do zaključka da je bolje spriječiti nego liječiti. Stalnom edukacijom i boljim informiranjem, ljudi su shvatili da je redovito održavanje higijene ključno za zdravlje.

Ali, jeste li jednako pažljive kad je posrijedi higijena vaše vagine? Kako to nije uobičajena tema za razgovor, mi smo se potrudile u ovom blogu izložiti ono što svaka žena treba znati o vlastitom tijelu i vlastitom zdravlju.

Vagina je obložena sluznicom, slično kao i usta, pa se u njoj također mogu namnožiti štetne bakterije i prouzročiti tegobe i bolest. Jedna od najčešćih vaginalnih tegoba je bakterijska vaginoza. Često se bakterijska vaginoza vodi kao bolest, iako je zapravo samo poremećaj ravnoteže vaginalne flore: povećan broj štetnih bacila na račun “dobrih” laktobacila uzrokuje svrbež, neugodan miris na ribu, bol i pojačan sekret. Ako se često ponavlja, bakterijska vaginoza može dovesti do sterilnosti, a kod trudnica uzrokovati prijevremeni porođaj. Povrh svega, novija istraživanja pokazala su da bakterijska vaginoza povećava rizik od raka grlića maternice.

Nemojte misliti da smo bespomoćne. Postoje različiti pripravci, probiotici i sredstva za intimnu higijenu koja nam mogu pomoći u borbi protiv ovakvih tegoba. Jedna od najučinkovitijih je vaginalno ispiranje. Vaginalni irigator je za vašu vaginu ono što je četkica za zube za vaša usta! Vaginalni irigator ispire dio loših bakterija i sluzi, pa im je teže ponovno se razmnožiti. Uz to, tako uklanjate i velik dio gljivica prije nego što primijenite neko sredstvo protiv gljivične infekcije – slično kao pranje kože prije nego što nanesete kremu.

“Bolje spriječiti nego liječiti” pravilo je koje vrijedi jednako za vašu vaginu kao i za vaša usta.

Međutim, vaginalno ispiranje i vaginalni irigatori na vrlo su lošem glasu. Uzrok tome je njihova neprilagođenost funkciji i anatomiji u prošlosti, ili čak lošija izrada. Evo što trebate znati vezano uz vaginalni irigator.

Koji vaginalni irigator koristiti?

Dobro napravljen vaginalni irigator ima otvore za tekućinu sa strane. Na taj način tekućina se potiskuje prema dolje, a ne uvis, što ne stvara pritisak tekućine u vagini. Također, mora postojati ventil koji sprječava usisavanje tekućine natrag u bočicu. Multi-Gyn vaginalni irigator zadovoljava ove uvjete, a uz to je i mekan i fleksibilan!

Koju je tekućinu za ispiranje sigurno koristiti?

Kao tekućinu za vaginalno ispiranje, posve je u redu koristiti čistu, mlaku vodu. U vodu možete dodati i vrlo malo octa (ne zaboravite da je vaginalni pH blago kiseo, pa ovakva otopina u potpunosti odgovara fiziologiji vagine). Nikako nemojte dodavati sapun, kemikalije ili antiseptike. Multi-Gyn vam nudi tablete koje se otapaju u vodi, i koje su odlično rješenje za vaginalno ispiranje. Uz prilagođenu pH vrijednost i potpunu sigurnost, ove tablete imaju i dodatnu sposobnost “blokiranja” bakterija – sprječavanja njihova ponovnog vezivanja uz vaginalnu sluznicu.

Kako pravilno koristiti vaginalni irigator?

Nakon korištenja, irigator treba dobro isprati. Dezinficira se razblaženom varikinom. Obvezno nakon toga irigator dobro isperite! Prije vraćanja u ormar ili ladicu, vaginalni irigator mora biti potpuno suh, da biste spriječili pojavi plijesni.

Više informacija o Multi-Gyn proizvodima i načinu njihove upotrebe možete naći na našim stranicama.

Ako imate uporne tegobe koje se ne povlače ni nakon nekoliko dana njege, obvezno se posavjetujte s ginekologom!

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *