intimate problems

Vaginalna flora

Možda će vas iznenaditi kada pročitate da više od 300 milijuna žena u svijetu boluje od bakterijske vaginoze, gljivične vaginalne infekcije ili infekcije urinarnog trakta. Jedan od glavnih uzroka ovih problema je disbalans vaginalne flore. Neuravnotežena vaginalna flora omogućava lošim bakterijama (patogenima) razmnožavanje i smanjenje broja dobrih bakterija (laktobacila). Kada se ovo dogodi, javlja se niz neprijatnih simptoma od kojih su glavni:

  • neprijatan miris po ribi
  • pojačan iscjedak
  • svrbež
  • iritacija
  • osjetljivost

Zdrava vaginalna flora sastoji se od 95 % laktobacila. Jedan mililitar vaginalne tekućine sadrži oko 100.000.000 bakterija! Ovo je razlog zašto je bitno ovo područje tijela održavati zdravim i uravnoteženim.

Postoje razni faktori koji utječu na ovu osjetljivu ravnotežu:

Mehanički: oštećenje tkiva pri porodu, stavljenje i vađenje tampona, tijesna odjeća ili sintetičko donje rublje.

Higijena: uporaba preparata na bazi sapuna, parfemiranih preparata, nedovoljna intimna higijena, neredovito mijenjanje uložaka i tampona.

Kemijski: neki vagiinalni sprejevi i kontracepcijski gelovi mogu biti vrlo štetni; može se pojaviti alergija na gumu prezervativa, kozmetičke proizvode ili deterdžente.

Seksualni odnos: sperma je bazna (pH), a vaginalnoj flori je potrebna kisela sredina; također može doći do oštećenja ukoliko je do penetracije došlo pri nedovoljnoj vlažnosti vagine.

Spolni hormoni: na osjetljivo vaginalno tkivo može utjecati niska razina hormona kod djevojaka, kao i kod žena nakon menopauze, koja povećava pH i time uzrokuje poremećaj osjetljive prirodne ravnoteže.

Intimno zdravlje: vanjski faktori mogu utjecati na zdravu ravnotežu vaginalne flore.

Zdravlje žene: govorimo o općenitom zdrastvenom stanju, kao i o psihičkom stanju. Stres i depresija smanjuju prirodnu otpornost organizma.

Lijekovi: antibiotici koji se nalaze u kremama protiv akni ili se koriste protiv nekih drugih infekcija ubijaju ne samo loše, već i dobre bakterije.

Svaki poremećaj vaginalne flore nosi posljedice, a u najgorem slučaju radi se o infekcijama i upalama. Kada su laktobacili uništeni, oni patogeni ubrzo zauzimaju njihovo mjesto i uzrokuju bakterijsku vaginozu. Kada se pH smanji i sredina postane previše kisela, zaštitna uloga laktobacila također se smanjuje, što omogućava razvoj gljivične infekcije (Candida). Ipak, bakterijska vaginoza predstavlja najčešći poremećaj.

Važno je znati da svi ovi poremećaji, ukoliko se ne tretiraju pravilno i pravovremeno, mogu uzrokovati ozbiljne probleme kao što su: infekcije gornjeg genitalnog trakta, pobačaj, prijevremeni porod, povećan rizik od spolno prenosivih bolesti, uključujući i AIDS.

Čuvajte intimno zdravlje te zato, moje dame, nemojte ignorirati ove „sitne“ iritacije, misleći da će se povući same od sebe. Poduzmite nešto i čuvajte svoje zdravlje.

Redovito posjećujte svog ginekologa i pažljivo održavajte intimnu higijenu. Na našoj web stranici možete pročitati niz savjeta kako što efikasnije spriječiti pojavu vaginalnih tegoba. Proizvodi Multy-Gyn koriste se u prevenciji i tretmanu vaginalnih infekcija.

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

2 misli o “Vaginalna flora”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *