Galerije

8 nebuloznih vjerovanja o kontracepciji…

…i još 4 vjerovanja koja zapravo imaju smisla!

Iako su nam danas informacije nadohvat ruke, još uvijek kruže mitovi zbog kojih mnoge djevojke i žene na kontracepcijsku pilulu gledaju kao na sotonski posao. Kao i obično, mi smo tu da razbijamo iluzije, razotkrivamo mitove i podijelimo s vama pravu istinu o intimnom zdravlju. Zato smo za vas danas pripremili popis osam mitova o oralnoj kontracepciji, kao i nekoliko istinitih činjenica koje vjerojatno niste znale. Idemo redom!

Vjerovanje: Pilula će me zaštititi od prvog dana primjene.

Naš odgovor: Pogrešno!

Većini žena potreban je cijeli jedan ciklus da bi se hormoni ustalili i pilula počela djelovati učinkovito. Zato većina liječnika preporučuje dodatne mjere zaštite tijekom prvih mjesec dana primjene pilule.

Vjerovanje: Kontracepcijska pilula je 100 posto pouzdana.

Naš odgovor: Pogrešno!

Jedina metoda kontrole rađanja koja je 100 posto pouzdana je apstinencija, odnosno suzdržavanje od seksa. Svaka metoda zaštite ima određeni stupanj sigurnosti, koji se razlikuje ovisno o tome primjenjujemo li je savršeno ili uobičajeno, na pogrešan način ili se ne koristi konstantno. Pogledajte popis popularnih metoda kontrole rađanja te izglede za začeće tijekom njihova korištenja:

Metoda Savršena primjena Uobičajena primjena
Kondom 2% 18%
Pilula, flaster i prsten <1% 9%
Spirala, implantati <1% <1%
Hormonska injekcija <1% 6%
Dijafragma 6% 12%
Ženski kondom 5% 21%
Prekid odnosa 4% 27%
Standardna metoda plodnih dana 1-9% 12-25%
Amenoreja tijekom dojenja <2% 0.7-5%

Vjerovanje: Oralni kontraceptivi koriste se samo za sprječavanje neželjene trudnoće.

Naš odgovor: Pogrešno!

Pilula je osmišljena najprije kao lijek za neplodnost, da bi se zatim prodavala za liječenje simptoma PMS-a, a na kraju je stigla do svoje najrasprostranjenije upotrebe. Danas se koristi ne samo za sprječavanje začeća, nego i kao tretman policističnih jajnika i endometrioze, zatim za ublažavanje menstrualnih grčeva i regulaciju ciklusa, kod amenoreje ili izostanka menstruacije, kod izraženog predmenstrualnog sindroma, za teške oblike akni, itd.

Vjerovanje: Ako koristim pilulu, neću moći zatrudnjeti onda kad to budem željela.

Naš odgovor: Pogrešno!

Ne postoje studije koje potvrđuju da oralni kontraceptivi smanjuju plodnost. Iza ovog mita zapravo se krije potpuno logično objašnjenje – ako pilulu koristite 20 godina, a zatim pokušate zatrudnjeti, uzrok teškoćama neće biti sama pilula nego vaše godine. Imajte u vidu da s godinama plodnost opada, a samim tim i šansa za začeće. Uz to, koristite li pilulu zbog drugih problema, kao što su policistični jajnici ili endometrioza, onda ta stanja mogu biti glavni uzročnici problema s plodnošću.

Vjerovanje: Ako želim zatrudnjeti, moram napravim stanku nakon primjene pilule.

Naš odgovor: Pogrešno!

Zapravo, često se događa da žene zatrudne odmah nakon prekida uzimanja oralnih kontraceptiva. Ipak, organizmi se razlikuju, pa iako nekima od nas može biti dovoljan jedan ciklus, budite spremni da može proći neko vrijeme nakon prekida uzimanja pilula dok se ovulacija stabilizira i vaše tijelo bude spremno za začeće.

Vjerovanje: Treba napraviti stanku s vremena na vreme tijekom uzimanja pilula.

Naš odgovor: Pogrešno!

Jedini razlog da napravite stanku bio bi ako želite zatrudnjeti. Ako ste dobrog zdravlja i nemate nikakvih tegoba tijekom uzimanja pilula, nema medicinski opravdana razloga da pauzirate.

Vjerovanje: Pilula može izazvati infarkt.

Naš odgovor: Djelomično točno.

Oralni kontraceptivi povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka 0,14 posto. Shvatit ćete da je ovo zanemarivo kad vam kažemo da ste izloženi većem riziku od stvaranja ugrušaka tijekom trudnoće nego tijekom uzimanja pilula. Važno je napomenuti da, ako posjedujete neki od drugih faktora rizika, kao što obiteljska sklonost kardiovaskularnim tegobama, gojaznost, visok krvni tlak, oboljenje srca ili krvnih žila, snažne migrene s aurom ili pušenje, nužno je posavjetovati se s ginekologom i tek se onda odlučiti za oblik kontracepcije koji vas neće izložiti riziku.

Vjerovanje: Moderne pilule nisu toliko sigurne kao stariji, provjereni brendovi.

Naš odgovor: Pogrešno!

Novije formulacije pilula sadrže manju količinu hormona, pa samim tim nose i manji rizik.

Vjerovanje: Od pilule ću se udebljati.

Naš odgovor: Pogrešno!

Dosadašnje znanstvene studije nisu pronašle zadovoljavajuće dokaze koji bi povezali uzimanje oralnih kontraceptiva s povećanjem tjelesne težine.

Vjerovanje: Od pilule će mi narasti grudi.

Naš odgovor: Moguće!

Naime, nekoliko godina nakon pojave pilule, proizvođači grudnjaka diljem svijeta uočili su da je porasla prosječna veličina ženskih grudi– tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća prodaja grudnjaka u veličini C porasla je 50 posto. Zasluge za taj rast pripisuju se upravo piluli. Tadašnje pilule sadržale su visoku razinu estrogena, koji je bio glavni uzročnik ove pojave. Iako današnje pilule sadrže daleko manju količinu hormona, nije zgoreg nadati se…

Vjerovanje: Dok pijem pilulu, menstruacija je potpuno nepotrebna.

Naš odgovor: Točno!

Jedini razlog zbog kojeg imamo tjedan dana stanke tijekom kojih se javlja menstrualno krvarenje, jest zbog autosugestije – većina žena osjećala bi se neugodno i uplašeno ako bi menstruacija potpuno izostala. Fiziološki, s obzirom na to da pilula suzbija ovulaciju, nema ni potrebe za menstruacijom.

Vjerovanje: Pilula izaziva rak dojke.

Naš odgovor: Znanstvenici još uvijek razmatraju tu tvrdnju.

Više od 50 znanstvenih studija na ovu temu pokazalo je da prilikom uzimanja pilula doista postoji blago povećan rizik od raka dojke, koji potpuno nestaje 10 godina nakon prekida uzimanja pilule. Ipak, važno je tu činjenicu promatrati iz nekoliko kutova – stručnjaci se slažu da se taj rizik vezuje uz pilule s visokim sadržajem estrogena, kakve su danas rijetko u upotrebi, kao i da je rizik zanemariv u odnosu na pozitivne učinke pilula.

Objavljen je velik broj studija koje su izučavale povezanost oralnih kontraceptiva i pojave karcinoma. Metaanaliza dvadesetak studija iz 2009. godine pokazala je da pilula 18 posto smanjuje rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma; druge studije pokazale su 50-postotno smanjenje rizika od raka endometrija i 33 posto manji rizik od nastanka raka jajnika i materice.

Ako vas ovo još uvijek zabrinjava, najbolje je da porazgovarate s ginekologom, razmotrite rizike i koristi i sami donesete odluku. Na kraju dana, to je najbolje što možete učiniti za vlastito tijelo.

Istaknuta slika: starbooze via Foter.com / CC BY-ND