bol-u-stomaku-mucnina

Trudnoća ili PMS – kako razlikovati simptome

Donijeli ste tu važnu odluku i spremni ste postati majkom! Svjesni ste da to nije uvijek tako lako i da će nekad proći i mjeseci prije nego što pod svojim srcem zakuca još jedno. Slušat ćete dobronamjerne savjete prijatelja i poznanika – da se trebate relaksirati, da ne smijete puno misliti o tome, da ne trebate svaki posljednji tjedan mjesečnog ciklusa nastojati uočiti sve nevidljive znakove trudnoće.

Ili ste, pak, imali nezaštićen odnos, a niste spremni imati djecu, pa ćete vrijeme do sljedeće mjesečnice provesti nadajući se da su pojačan apetit, anksioznost i glavobolja samo prolazna obilježja PMS-a.

Kako uočiti razliku između predmenstrualnog sindroma i ranih znakova trudnoće?

Sličnost PMS-a i rane trudnoće

Što je to što vas najviše živcira kod PMS-a?

Meni osobno smetaju bol i napetost dojki. Kad bih se mogla riješiti samo jednog simptoma, odabrala bih potonji. Ali, i same znate da to nisu samo znakovi nadolazeće mjesečnice, nego i prvi pokazatelji trudnoće, koji će vas pratiti gotovo cijelih devet mjeseci.
Promjene raspoloženja, anksioznost i iritabilnost samo su neka obilježja PMS-a koja muškarcima daju dovoljno razloga da nas ismijavaju. No, svojstvena su i ranoj trudnoći!

pms-tenzija-iritabilnostPromjene u kakvoći sna, povećanje apetita, glavobolje, umor , osjetljivost kože i pojava akni, promjene u rastu i kakvoći dlaka, mučnina, bol u leđima… mogu upućivati i na jedno i na drugo stanje.

Pa, ima li ikakvih razlika? Naravno! Ako niste trudni, svi će ti znakovi nestati nakon sljedećega menstrualnog krvarenja. To i nije od neke koristi, zar ne?

Pa koje su onda razlike?

Mnogi će se složili da je jedini siguran predznak trudnoće – izostanak mjesečnice.

Zapravo, izostanak menstrualnog krvarenja najpouzdaniji je način da budete uvjerene kako nije posrijedi samo PMS. Ipak, mnoge će žene primijetiti slabo krvarenje u vrijeme kad bi inače mogle očekivati menstruaciju, čiji je uzrok smještanje jajne stanice u zid maternice. Iz tog razloga neke žene (posebno djevojke s neurednim mjesečnicama) ne primijete trudnoću, misleći da je blago krvarenje zapravo menstruacija.

No, postoje i druga obilježja, specifična samo za trudnoću.

Primjerice, tjelesna temperatura.

trudnoca-ili-pmsTijekom ovulacije bazalna tjelesna temperatura je između 0.5ºC i 1.5ºC viša od uobičajene, a uoči završetka ciklusa vraća se u prijašnje stanje. Ako ste zatrudnjeli, bazalna temperatura ostat će povišena dulje od dva tjedna nakon začeća.

Tu je i učestalo mokrenje.

Ovaj simptom mnoge žene uoče i prije pojave drugih obilježja. Čuvajte se bakterijskih infekcija rodnice i mokraćnog mjehura – kad je sva vaša pažnja usmjerena na osluškivanje znakova trudnoće, takve bolesti mogu vas prevariti.

Nagovijestila sam da je mučnina obilježje kako PMS-a tako i trudnoće. Ipak, vrlo mali broj žena pati od mučnine za menstruacijskog ciklusa, ali kod oko 90 posto njih javlja se ozbiljna mučnina s povraćanjem u trudnoći. Poznata je kao jutarnja mučnina (koja je od vas bila trudna, zna da se ona ne javlja samo tijekom jutra), a prati nas već od prvih tjedana začeća.

Nesklonost određenim namirnicama također je poznat znak trudnoće, koji se teško može zamijeniti PMS-om. Iako,
to bi moglo značiti da ste oboljeli od neke trbušne boljke. Budite oprezni!

test-trudnoceKao što vidite, PMS i rana trudnoća vrlo su slični, a rijetke razlike ne mogu biti sigurna obilježja trudnoće, nego samo nagovještaji, sve do dana kad biste redovito očekivali mjesečnicu. U to vrijeme i test na trudnoću mogao bi pouzdano utvrditi o čemu je riječ, pa ako je pozitivan – vrijeme je da posjetite ginekologa i potražite savjet!

Ako je mjesečnica stigla na vrijeme i sada ste presretne, nakon nekoliko tjedana straha, nadamo se da ste izvukle pouku. Savjetujemo vas da ubuduće bolje pazite.

Upotrebom kondoma zaštitit ćete se ne samo od neželjene trudnoće nego i od spolno prenosivih bolesti.

Uživajte u svom ljubavnom životu i čuvajte se.
Bok, Lana

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

11 misli o “Trudnoća ili PMS – kako razlikovati simptome”

  1. Draga Anastasija,

   šanse su vrlo male, ali teoretski jeste moguće. Kada se ejakulat unese u vaginu prstima, velika je vjerojatnost da spermatozioidi neće dosegnuti jajnu stanicu i da će biti uništeni u samoj vagini. Ipak, mala šansa za trudnoću postoji.

   Srdačan pozdrav

 1. da li su mogući simptomi 2-3 dana nakon mogućeg začeća?
  i da li je moguće da dođe do neželjne trudnoće samo zbog preejaklativne tečnosti?
  (2-3 dana pred plodne dane i 2 dana nakon završetka menstrualnog krvarenja koje traje 7 dana a ciklus 30)

  1. Draga inkognito,

   Pojava simptoma tako brzo nakon začeća nije uobičajena i vjerojatno je rezultat stresa prije nego realan simptom. Začeće preejakulativnom tekućinom jeste moguće, ali su šanse male.

 2. Htijela bi pitat nesto jer me strah od trudnoce najime ne kasni mi imala sam zadnju menstruvaciju 2 .7 al sam pocela krvarit ima vec 10 dana al slabo krvarenje i sad je slabo zanima me jel to normalno jer nemam jako krvarenje ko obicno imam 2 dana jace ostalo 3 slabije i sad me boli ispod stomak mozete li mi odg dal mogu sumjati na van matericnu trudnocu jer sam vec dva puta imala tako pa se bojim

  1. Draga Marijana,

   krvarenje između ciklusa može biti znak različitih problema, pa je naša preporuka da posjetite ginekologa kako biste znali o čemu se točno radi. Nemojte pretjerano brinuti, ali nemojte ni odlagati posjet ginekologu. Ako problem postoji, što se prije otkrije, to će biti lakše riješiti ga.

 3. Iscekujem menstruaciju treba doci za dan dva,prije 2 dana primjetila sam rozi iscjedak koji se postepeno povecava i me prestaje trenutno je jos prisutan i imam bolove u stomaku takodjer i bubuljice (to su simptomi koje uvijek imam).Da li je to samo znak da dolazi menstruacija i ima li potrebe za brigu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *