orgazam

Svaka žena ima pravo na orgazam

Drage dame, prošli smo put razgovarale o anorgazmiji i uzrocima koji mogu dovesti do nje, a sada ću vam dati nekoliko savjeta koji mogu pomoći da se osjećate bolje u seksu i postignete orgazam – ako ne svaki put, onda barem dovoljno često da sebi i partneru uljepšate intimni život.

Prvo i osnovno je da trebate poraditi na samopouzdanju. Ne kaže se uzalud da morate najprije sebe voljeti da bi vas voljeli drugi. Ne treba pretjerivati sa samopouzdanjem, i to se može odraziti negativno, ali je vrlo bitno da se ne sramite sebe.

Kako ojačati samopouzdanje? Razmislite zašto je partner s vama. Je li s vama zato što ste dobri u duši? Možda zato što ga nasmijavate i opuštate? Zato što volite istu glazbu ili zato što ga razumijete? Možda volite iste filmove? Istih ste političkih uvjerenja? Naravno da vas voli i zbog svega toga, ali onda je mogao imati i prijatelja i cimera s istim interesima. Pored svega toga, on voli kako izgledate i voli seks s vama.

Ako poštujete njegovo mišljenje, nema razloga da se sramite sebe.

Uvijek, naravno, postoji mogućnost da ste se naglo udebljali, smršavjeli, da vam je koža lošija nego inače, da niste baš u potpunosti depilirani ili vam je kosa izrazito čupava danas. Pa, moj vam je savjet da se potrudite oko sebe. Trud se katkad neće ni odraziti na vaš vanjski izgled, ali će uvijek pomoći da se osjećate bolje jer ste učinili nešto za sebe.

Drugo o čemu trebate razmisliti je komunikacija s partnerom. Kao što sam spomenula u prethodnom blogu, bitno je da kažete partneru što vam se sviđa, a što ne. Katkad to i ne moraju biti riječi. Neke se stvari mogu staviti na znanje i neverbalnom komunikacijom. Međutim, ako se nađete u situaciji da partner radi upravo ono što vam ne odgovara, recite mu. Možda će nastati trenutak neugodnosti, trenutak tišine, možda straha, vjerojatno će mu biti žao što je radio nešto „pogrešno“, ali nakon toga ćete oboje biti sigurni da se možete povjeriti jedan drugome ako nešto nije u redu.

Razgovarajte o svojim maštarijama, nemojte se sramiti. Ako vam je teško komunicirati oči u oči, mogu pomoći suvremeni oblici komunikacije! Služite se e-mailom, SMS-om, dopisujte se preko chata… Ne morate opisivati svoje fantazije, često je posve dovoljno zaintrigirati ga jednom riječju, a on će sam nastaviti istraživanje.

Treće, igrajte se s partnerom. Eksperimentirajte, krenite od romantike, osvjetljenja, svijeća, posteljine, glazbe… Čitala sam nedavno o jednoj vježbi, a zove se „Sensate focus“. Fokus na osjećaj, kako bih je prevela, je uzajamno i naizmjenično dodirivanje i maženje partnera, počevši od zona koje nisu erogene i postupno dolazeći do erogenih. Temelj ove igre je komunikacija. Jedan partner potpuno je skoncentriran na dodir drugog partnera te mu govori što mu se sviđa, a što ne. Možda otkrijete neku novu erogenu zonu ili spoznate da vam dodir na nekom dijelu tijela ne odgovara. Koji je cilj igre? Postići seksualnu uzbuđenost bez dodirivanja uobičajenih erogenih zona: vagine, grudi i stražnjice.

Četvrto (sad već pričamo prljavo): masturbirajte. Nije uobičajeno da žene pričaju o tome, niti je „društveno prihvatljivo“ kupovati seksualna pomagala. Ali, kad već rušimo tabue, pričajmo! U postotku, žene puno rjeđe dožive orgazam tijekom seksa nego muškarci, i zašto bi onda bilo normalno da rjeđe masturbiraju od njih? Otkrijte što vam se sviđa kad ste same, u mraku, u kupaonici, pred zrcalom… Otkrijte što vam prija, a onda uputite partnera u nove spoznaje. Vibrator vam može biti od velike pomoći, ali pripazite da ne zapostavite partnera i učinite ga ljubomornim.

Peta (i posljednja stavka za danas) je seks. Dobro, u neku ruku cijelo vrijeme pričamo o seksu, ali reći ću još nekoliko riječi na tu temu. Ženama više odgovara poza kad su one gore. To ima anatomsko opravdanje: na taj način postiže se jača klitoralna stimulacija trljanjem i pritiskom na tijelo partnera. Nemojte, molim vas, seksualnim odnosom smatrati samo penilno-vaginalni odnos. Posvetite se ispitivanjima oralne i ručne stimulacije.

Eksperimentirajte i s pozama. Ako vaš partner prebrzo svršava, da biste i vi dosegnuli vrhunac, postoje načini da ga spriječite u tome  čineći to dijelom seksualne igre. Točno prije nego što partner prijeđe točku s koje nema povratka, blagim pritiskom korijena penisa možete spriječiti ejakulaciju. Prestankom stimulacije ili kretanja u pravom trenutku, možete uspješno odgoditi njegov orgazam. Da ponovim, osnova za sve ovo je komunikacija: ili će vam sam reći što mu paše ili naučite čitati ga. Da ne bih dulje teoretizirala, a vi čitali i bilježili, ovdje ću završiti priču.

I samo još kratak podsjetnik: pazite na zdravlje svoje vagine. Suhoća, peckanje i svrbež uspješno se tretiraju našim preparatima.

Zdrava vagina nužan je preduvjet za zdrav i ugodan seks.

Photo credit: Lies Thru a Lens  / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “Svaka žena ima pravo na orgazam”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *