Pustinja

Suhoća vagine

Suhoća vagine neugodan je osjećaj. Ukratko, kad žlijezde koje vlaže vaginalnu sluznicu nisu u stanju održavati je na uobičajenoj razini vlažnosti, nastaje osjećaj peckanja i suhoće. Žene vaginalnu suhoću često primijete tijekom seksa, kad zbog nedovoljne lubrikacije odnos može biti bolan. To može negativno utjecati na seksualni život, pa često i na samopouzdanje i svakodnevni život.

Koji su uzroci suhoće rodnice?

Najčešći uzrok vaginalne suhoće je promjena hormonske slike. Tako je vaginalna suhoća uobičajena u menopauzi, tijekom trudnoće i dojenja, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive ili neke druge lijekove. Suhoća se čak može osjetiti u uobičajenom menstrualnom ciklusu, u drugoj polovici ciklusa. Nikotin i alkohol mogu dodatno pridonijeti nedostatku vlažnosti i lubrikacije.

Suhoća rodnice može se javiti i zbog nekih medicinskih stanja, kao što su operacije, kemoterapija, endometrioza, visok krvni tlak ili dijabetes. Urinarna infekcija, infekcija humanim papiloma virusom ili vaginalna kandidijaza također mogu izazvati ovu neugodnu pojavu.

No, nekad se ne obraća dovoljno pozornosti na mogući psihički uzrok suhoće. Žene su često zbog stresa ili nervoze u nemogućnosti proizvesti dovoljno lubrikacije za seksualni odnos. Uzrok tome može biti strah zbog neke prethodno proživljene traume (porođaj, epiziotomija, žrtve fizičkog nasilja), ali i problemi u vezi te neadekvatna ili nedovoljna komunikacija s partnerom. U konzervativnim sredinama, zbog tabua koji iz religijskih ili kulturoloških razloga predstavlja seksualno obrazovanje, događa se da djevojke imaju neobjašnjiv strah od seksualnog odnosa i, zbog toga, problem sa suhoćom vagine.

Kad je posrijedi psihički uzrok problema, lako se ulazi u začarani krug: ako postoji strah od seksa, a zatim je sam odnos neugodan ili bolan zbog nedostatka lubrikacije, strah će se samo pojačati.

Kako tretirati vaginalnu suhoću?

Vrlo je važno najprije utvrditi što izaziva nelagodu. Odražavanje zdrave vaginalne flore i primjerena intimna higijena odlične su polazne točke za bilo kakvu daljnju terapiju. Kod žena kojima je hormonska slika promijenjena, dijeta i fizička aktivnost mogu malo ublažiti simptome, ali se najčešće pribjegava hormonalnoj terapiji. Psihički uzroci puno se teže utvrđuju od fizičkih, a i njihovo je liječenje znatno delikatnije. Naša je preporuka koristiti neko neagresivno i nehormonsko sredstvo za lubrikaciju, koje će pomoći da se izađe iz začaranog kruga: strah od seksa – neugodnost tijekom seksa. Multi-Gyn LiquiGel potpuno je neškodljiv, pomaže vlaženje vaginalne sluznice i jačanje vaginalne flore.

Uz to, važno je razgovarati s partnerom. Nemogućnost uživanja u seksualnom odnosu problem je obaju partnera, a ne samo jednoga.

Toliko za danas.

Pozdrav,  Lana

Istaknuta fotografija: Moyan_Brenn / Foter / CC BY

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

4 misli o “Suhoća vagine”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *