Brak

Što nam brak daje, a što uzima

Možda ste kao djevojčica sanjali o bajkovitom vjenčanju, grandioznoj vjenčanici s dugačkim velom koji iza vas nose četiri djevojčice s plavim kovrčama, i princu koji vas s osmijehom na licu čeka ispred oltara. A možda ste negdje usput, tijekom adolescencije ili malo kasnije, odlučile da brak ipak nije za vas i da se ne želite službeno vezati. Možda ste na prekretnici i pitate se što je to što će vam brak donijeti, a čega ćete se morati odreći. U koju god skupinu spadali, ovaj tekst je za vas – doznajte što vas očekuje ako izgovoriti sudbonosno “DA”.

Bit ćete zdraviji, kako fizički, tako psihički

Ako ste u braku, studije tvrde da ćete vjerojatno imati manje stresa na poslu, u okolici, u vezi, ali i manje financijskih briga u odnosu na neudane prijateljice. Zapravo, najveći rizik od stresne svakodnevice imat ćete ako ste razvedeni, a neudane dame nalaze se negdje na sredini ljestvice. Poznato je da je stres jedan od glavnih uzročnika obolijevanja, pa se svaki faktor smanjenja stresa u svakodnevnom životu smatra povoljnim za naše zdravlje. Dakle, čini se da je brak recept za zdrav život. Uz to, čak i ako se razbolite, šanse za potpun oporavak bit će veće zato što imate partnera pored sebe koji se brine o vama.

Zdravija prehrana

Vjenčani parovi obraćaju više pozornosti na zdravu prehranu, češće biraju organsku hranu i izbacuju industrijske prerađevine. Nažalost, druga strana medalje je da bračni parovi manje pozornosti posvećuju tjelesnoj težini i rjeđe vježbaju, pa generalno pokazuju veći BMI (Body Mass Index ili indeks tjelesne mase) u odnosu na osobe koje nisu u stabilnoj vezi.

Zaključak: napravite akcijski plan prije ulaska u bračne vode. Odlazite zajedno na omiljenu fizičku aktivnost, idite na romantičnu vožnju biciklom, trčite ili šećite svako jutro. Nakon što pronađete idealnu aktivnost, lakše ćete održati zdrave navike.

Manje je vjerojatno da ćete patiti od depresije i alkoholizma

Hollywoodska produkcija kriva je za to – kad zamišljate sredovječnoga oženjenog muškarca, vjerojatno ga vidite u kafiću kako s prijateljima u čašici utapa tugu, a kući dolazi u sitne sate, gdje ga čeka bijesna žena. Međutim, stvarnost je ipak drukčija. Ako ste u braku, manji je rizik da ćete oboljeti od depresije ili se odati alkoholu nego ako ste se odlučili na samački život.

Bit ćete zadovoljniji seksualnim životom

Ovaj podatak razbija još jednu predrasudu, a to je da vjenčani parovi nakon određenog vremena prestaju biti intimni i provode ostatak života u vječitom seksualnom nezadovoljstvu. Naime, ova studija pokazala je da su vjenčani parovi zadovoljniji seksualnim životom više od ispitanika koji su se deklarirali kao samci.

Ne samo da vode ljubav češće nego osobe koje nisu u vezi, nego i više uživaju u intimi s partnerom. Ključ za posvećenu, stabilnu vezu je povjerenje, koje je ujedno i preduvjet da se otvorimo partneru i iskažemo vlastite želje i fantazije. Takav odnos pruža veći užitak, više eksperimentiranja i slobodniji pristup seksu – nešto što je teško ostvarivo s osobom koju smo tek upoznali.

Put do financijske sigurnosti

Da se razumijemo, ovdje ne govorimo o braku iz koristi, nego samo o pozitivnim učincima braka na naš život. Uz to što oženjeni muškarci primaju 20 posto veću plaću od svojih neoženjenih kolega i imaju veće šanse za unaprjeđenje, veća je vjerojatnost i da će se vjenčani par preseliti iz predgrađa u kvart s višim životnim standardom. I ne samo to – brak generalno predstavlja siguran put k financijskoj neovisnosti.

Čega se odričemo?

Iako brak djeluje kao kruna veze, nakon čega se možemo opustiti i prepustiti drugim prioritetima u životu, stručnjaci za bračno savjetovanje preporučuju drukčiji pristup. Brak nije kraj nego početak. Početak doživotne borbe za uspješno i sretno partnerstvo. Brak zahtijeva puno truda i odricanja, osobito od toksičnih navika, poput potrebe za kontrolom, želje da promijenimo partnera ili da uvijek tjeramo po svome. Moramo naučiti i kako se svađati bez trajnih ožiljaka, ali i kako očuvati ljubav u brzini i stresu svakodnevice. Ako u tome uspijemo, nikakva odricanja neće nam teško pasti. Zapravo, u svjetlu svega što dobivamo pravim partnerstvom s drugom osobom, neće nam ni izgledati kao odricanja.

Ako imate vlastiti recept za uspješan i sretan brak, podijelite ga s našim čitateljima u komentarima ispod – svako iskustvo je dobrodošlo! 🙂

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lubily Online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *