previse vremena zajedno

Provodite li previše vremena zajedno?

Toliko često pišem o intimnom zdravlju, da sam gotovo zaboravila na onaj drugi, važniji dio naše intime: emocije koje dijelimo s voljenom osobom. Iako možda ne vidite izravnu vezu između emocija i intimnog zdravlja, mogu vam samo reći da stres koji nastaje kao posljedica neskladne veze može imati utjecaja na vaše opće zdravstveno stanje, a samim tim i na intimno i reproduktivno zdravlje.

Mislite li i vi da, kad vas netko voli svim srcem, ne može se dogoditi da mu dosadite? Ja sam to mislila godinama i još uvijek gajim trunku sumnje da se to može dogoditi. S druge strane, kad se zađe u neke godine, više i ne postoji šansa provođenja previše vremena zajedno, jer vrijeme više nećete imati.

Ipak, mnogi tvrde da parovi trebaju paziti da ne provode previše vremena zajedno, jer će to dovesti do “zahladnjenje” i izgubit će se strast, koja je toliko potrebna da vezu održi u životu. S tim na umu, napisat ću vam listu znakova koji možda upućuju na to da provodite previše vremena zajedno i da bi trebalo razmisliti kako uvesti aktivnosti koje ćete raditi bez svoje nerazdvojne polovice.

1. Nemate više o čemu razgovarati

Onog trenutka kad shvatite da sve što želite ispričate partneru, on zapravo već zna jer je bio s vama kad se dogodilo – znajte da provodite previše vremena zajedno. To će se ogledati i u nedostatku druge komunikacije: nekad davno stizali su vam ljubavni SMS-ovi ili mailovi, a sad se ne možete sjetiti kad je posljednji put poslao nešto romantično.

2. Nemate potrebu da se uljepšate jedno za drugo

Ako po cijeli dan provodite u kući s partnerom, u pidžami, trenirci, izlizanim trapericama ili prevelikim majicama i džemperima, i ni na kraj pameti vam nije da se isfenirate, našminkate ili čak depilirate, možda je vrijeme da razmislite o tome koliko vremena provodite zajedno. Počeli ste jedno drugo uzimati zdravo za gotovo, i ne pada vam na pamet da bi druga strana mogla prestati se zanimati ili da vam je potrebno malo osvježenja. Ako mislite da vam vrijeme provedeno jedno bez drugoga neće pomoći u tome, predlažemo vam drugu taktiku: s vremena na vrijeme organizirajte putovanje, seksi vikend ili romantičnu večeru. Promjena zidova koji su oko vas može puno značiti.

citanje u krevetu

3. Rjeđe vodite ljubav

Svi znaju da parovi koji su sretno živjeli zajedno godinama, kad se vjenčaju, odjednom prestanu razmišljati o seksu! Šalu na stranu, puno toga će se promijeniti onog trenutka kad shvatite da ste se upravo nekome obećali za cijeli život. Nekad je rjeđe vođenje ljubavi uzrokovano “objektivnim razlozima”, kao što su kronična iscrpljenost od cjelodnevnog posla ili trčanja za djetetom. Ipak, kad provedete malo vremena razdvojeni, pa se poželite jedno drugoga, shvatit ćete da je baš taj preumorni seks ono što vam svakodnevno nedostaje.

4. Zapitajte se: nedostaje li vam?

Malo nedostajanja je zdravo. Ako ga volite, voljet ćete ga koliko god da je daleko, a uživanje u ponovnom sastanku omogućit će vam da se prisjetite nekih starih zaboravljenih osjećaja, kad ste se nalazili dva puta tjedno ili još niste živjeli zajedno. S druge strane, ako igrom slučaja jako često morate biti razdvojeni, osjećaj nedostajanja može iščeznuti. Potrudite se napraviti dobar balans kako bi vam svaki ponovni sastanak bio osvježenje!

5. Provodite sve vrijeme zajedno

Kao što možete pretpostaviti – činjenica da se nikad ne odvajate jedno od drugoga siguran je znak da provodite previše vremena zajedno. Možda radite u istoj tvrtki, ili oboje radite od kuće. Možda imate iste hobije, zajedničke prijatelje. U ovakvoj vezi u kojoj nema predaha, sve gore navedene stavke počnu se javljati u nekom trenutku. Pokušajte se odvojiti – idite bez njega u grad, u shopping, kod obitelji. To kratko vrijeme koje ćete provesti odvojeno može blagotvorno djelovati na vašu vezu.

Sjećam se da sam jednom davno analizirala jednu svoju vezu i došla sam do zaključka da imamo zajedničko društvo, iste hobije, provodimo jako puno vremena zajedno i prestali smo se truditi jedno oko drugog. Rješenje koje sam u tom trenutku smatrala idealnim bilo je: trebamo se češće viđati! Zapravo, željela sam da provodimo više kvalitetnog vremena zajedno, ali je teško to definirati kad imate 18 ili 20 godina.

Nemojte upasti u istu zamku. Nekad je samo dan ili dva dovoljno da popravi stvari. S druge strane, ako mislite da bi vam nekoliko dana provedenih jedno bez drugog upropastilo vezu – onda to i nije neka veza.

Pozdrav, Lana

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “Provodite li previše vremena zajedno?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *