Osvježenje

Osvježavate li se parfemom – tamo dolje?

Svima nam se nekad dogodilo da se nakon naporna radnog dana osjećamo umorno, oznojeno, da ne kažem- ustajalo. Poznata nam je sljedeća situacija – nakon posla imamo sudar sa slatkim susjedom ili zakazano druženje s prijateljima na večeri, a ne preostaje nam ni pet minuta slobodnog vremena za tuširanje, zbog čega se osjećamo neugodno i nesigurno. S osjećajem tjeskobe, sumnjam da će nam izlazak proteći ugodno. Stoga mnoge od nas u takvim situacijama posežu za parfemom. Kapljica-dvije, ne može naškoditi, zar ne? E, ovdje se varamo. Slijedi objašnjenje zašto.

U svojoj osnovi, parfemi su zapravo sintetičke tvari, rastvorene u odgovarajućoj supstanciji, najčešće alkoholu. Sam alkohol je iritans koji izaziva pojačan sekret, svrbež, iritaciju, ali i neugodan miris – što ima potpuno suprotan učinak od onoga kojem smo se nadale. Alkohol može izazvati i promjenu pH vrijednosti intimnog područja, što nas čini podložnim bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Mirisne tvari iz parfema, parfimiranih sapuna, toaletnog papira i omekšivača za rublje također su iritansi i mogu izazvati slične simptome. Zato se treba kloniti svih parfimiranih higijenskih sredstava koji dolaze u izravan kontakt s našim intimnim područjem. Izbjegavajte omekšivač za rublje pri pranju donjeg rublja, a kupujte samo neobojani toaletni papir, bez dodanih mirisa. Intimno područje njegujte blagim, neparfimiranim sredstvima, namijenjenim upravo za tu primjenu.

Što nam je činiti?

Parfemi
Photo credit: Vetiver Aromatics / iW / CC BY-SA

Prvo i osnovno, ne smijete se stidjeti svoga prirodnog mirisa tijela. Svaka od nas nosi vlastiti, specifičan mirisni potpis, da se blaže izrazim. Ako nemate zdravstvenih problema: bakterijsku ili gljivičnu infekciju ili neku seksualno prenosivu bolest ili slično – miris vaše vagine može biti više ili manje ugodan, ali ga svakako morate prihvatiti kao prirodni dio vašega tijela.

Na prirodni miris tijela donekle možete utjecati modificiranjem prehrane. Naime, neke prehrambene namirnice, kao što su luk, jaja i mliječni proizvodi, itekako mogu utjecati na aromu „tamo dolje“. O tome doznajte više u članku „Može li hrana koju jedete utjecati na miris i okus vaših intimnih dijelova?“.

Osnovni uvjeti za čistu i svježu intimnu zonu su dobra higijena i prevencija vaginalnih tegoba. Isprobajte neke od naših Multy-Gyn proizvodana našoj web stranici doznajte koji je od njih idealan za vas.

Do sljedećeg druženja,

Ljubica

 

O autoru

Lubily Online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *