Pakiranje

Noćna mora – pakiranje

Drage moje, ne znam za vas, ali meni je pakiranje uvijek predstavljalo zamoran proces. Nikad dovoljno mjesta u koferu za sve ono što mi je baš, baš prijeko potrebno. Vječite nedoumice koje cipele će ovaj put ostati kod kuće, razočarane i zapostavljene. Bezbrojne odjevne kombinacije koje bi bile savršene za mjesto na koje putujem. I konačno – ruke kao kod orangutana nakon putešestvija od aerodroma do destinacije.

I onda mi je jednog dana prekipjelo.

Trebala sam otputovati nakratko, ali daleko, i to samo s ručnim prtljagom. Najprije sam se zaprepastila – kako bilo tko može putovati bilo kamo samo s ručnim prtljagom?! Zatim sam to prihvatila kao osobni izazov i odlučila isprobati, pa makar se pokajala. Kad mogu svi ti silni biznismeni i stjuardese, mogu i ja.

Prije nego što nastavim s pričom, moram vam napomenuti jednu važnu stvar o sebi – ja sam štreber. Oduvijek sam bila štreber, otkad znam za sebe. Volim učiti, a povrh toga sam organizirana (neki bi rekli čak opsesivno organizirana, ali im ne vjerujem). To znači da svakom svom mini projektu pristupam kao nekad ispitima – prikupljam informacije, sistematiziram, obrađujem, utvrđujem gradivo. Što da vam kažem, ne štreber nego štreberčina. Da se vratimo na stvar…

Sada kad ste upoznati s mojom štreberski prirodom, bit će vam jasno zašto je prva stvar koju sam učinila – upitala Google kako to drugi rade. Kako se to spakiraju u ručnu prtljagu, a da ne nose isto rublje pet dana?!

Kad ono – ne samo da se uspiju spakirati i održavati higijenu na visokoj razini, nego postoji cijeli pokret ljudi koji putuju svijetom sa samo jednom torbom. Njihov život tako je puno lakši – nema glavobolja oko izgubljenog prtljage, s aerodroma izlijeću umjesto da čekaju satima da se njihov kofer pojavi na pokretnoj traci, kroz grad se kreću kao nindže jer nisu opterećeni čudovištem od 30 kg koje bi se obično vukljao iza njih. Svi ti razlozi djelovali su mi vrlo primamljivo, pa sam se bacila u istraživanje. Mogu vam reći da je bilo puno lakše nego što je u prvi mah izgledalo.

Pakiranje pred put
Photo credit: PhotoCo. via Foter.com / CC BY

Moj osnovni problem bio je – gomilanje. Počela bih dobro – kombinacije za svaki dan, slojevito odijevanje. I još majica ili dvije ako se slučajno zaflekam. I još jedne hlače iz istog razloga. I ona omiljena suknja koju volim nositi. I ovaj sako, da se nađe … Malo-pomalo, dogurala bih do goleme hrpe odjeće, barem pet pari cipela, nekoliko velikih nesesera s kozmetikom, nakitom i ostalim sitnicama… Ma koliko pokušavala biti ekonomična, nekako bih se uvijek našla na svom koferu u klečećem položaju pokušavajući ga zatvoriti. Ne razmišljajući gdje ću uopće nagurati onih nekoliko stvarčica koje planiram kupiti tamo preko.

Zato sam odlučila biti nemilosrdna. Ispričala sam se omiljenoj odjeći i najljepšim cipelama i u pothvat krenula hladne glave i zaključana srca. Svaki odjevni predmet koji bi završio u koferu morao se kombinirati s drugima i sudjelovati u makar dvije dnevne kombinacije. Svaki dan dobio je svoju kombinaciju i to je to! Bez odjeće “za svaki slučaj”, ma koliko to hazarderski zvučalo. Cipele – to mi je teško palo. Jedne fine, jedne za pješačenje, jedne za hladno vrijeme. Gotovo!

Velik prostor u koferu zauzimala mi je kozmetika. Sve te boce bile su i teške i kabaste, tako da me je sljedeći savjet na koji sam naletjela spasio – spakirala sam samo male putne bočice. Sada ih možete naći na sve strane, mali šamponi, male kreme, mali gelovi za tuširanje… Sve što bi vam moglo zatrebati, samo minijaturno. I dovoljno za put, ne brinite. Na kraju krajeva, ako će put biti toliko dugačak da vam ova opcija ne odgovara, nemojte ni nositi kozmetiku – kupite je tamo. Osim ako idete na pusti otok. Onda su pravila za pakiranje malo drukčija.

Povrh ovih savjeta, naučila sam i nekoliko finti vezanih uz pakiranje odjeće. Najbolje je odjeću urolati u “kobasice”. Em se neće izgužvati tijekom puta, em ćete imati mjesta napretek. A i puno je preglednije kad kopate po koferu u potrazi za određenom majicom. Ako nosite odjeću koja nije prikladna za ovakvo pakiranje, kao što su fine haljine, košulje i slično, postoje i drugi učinkoviti načini pakiranja, pa malo prosurfajte internetom i vidite što vam najviše odgovara. Čarape urolajte u lopticu i ispunite grudnjake kako bi sačuvali svoj oblik, a ostatak rublja stavite u čistu vrećicu pa uvucite u obuću. Najkabastiju obuću i odjeću ponesite na sebi, a lakše komade pakirajte u kofer. Kad pakirate šalove, remenje i slično, vodite se istim pravilom kao i za odjeću – samo pakirajte ono što pripada određenoj kombinaciji i što može koristiti nekoliko dana, u više prilika.

Stvari koje nikako ne bi trebalo zaboraviti, bez obzira na to koliko želite smanjiti prtljagu su:
Punjač, ​​novac i putovnica. S ovom kombinacijom spremni ste za sve izazove, pa makar zaboravili i nešto što je ranije spadalo u ponijeti-ili-nastupa-smak-svijeta kategoriju. Naravno, pomalo je besmisleno ponijeti punjač ako ste zaboravili telefon. Ali računam da se to nikome neće dogoditi.
Fotoaparat, telefon, kamera – bilo što što će vam dopustiti da ovjekovječite trenutke koji su vam oduzeli dah tijekom vaše avanture.
Kindle, iPad, tablet, dobra stara knjiga – što god da vam je draže, iako će prve tri opcije zauzeti puno manje mjesta. Ali ako vam sjaj zaslona ne može zamijeniti miris i zvuk listova dobre knjige, potpuno vas razumijem.
Bilježnica i olovka – ako ste računalni tip, telefon ili laptop će vam biti dovoljni. Ali ako ste pomalo romantični, pribor za pisanje nešto što uvijek treba biti uz vas – nikad ne znate kad će vam sinuti ideja od milijun eura ili poema u rangu Odiseje.

Kad sam konačno spakirala svoj mali kofer, pogledala sam na sat i zaprepastila se – za ono što je nekad trajalo satima, ovaj put mi je bilo potrebno 15 minuta! Da ne pričam o tome da sam kofer ponijela SAMA, spustila ga niza stube bez dahtanja i huktanja, ubacila ga u auto bez dizalice i stigla od zračne luke do hotela a da sam usput mogla i razgledati grad, a ne samo da kukam zbog bolova u rukama. Bila sam preporođena.

Sljedeći izazov – putujem na mjesec dana. U dvije vremenske zone. Čisto sumnjam da ću se spakirati u ručnu prtljagu, ali postavit ću sebi izazov da to ipak bude najmanji kovčeg koji imam na raspolaganju. Javit ću vam kako je prošlo 🙂

U koju kategoriju vi spadate – kotrlja li se iza vas malecna torba ili kofer veličine omanjeg teleta?

Do sljedećeg druženja,
Ljubica

Prijavite se na naš newsletter

Istaknuta slika: CJS*64 A man with a camera via Foter.com / CC BY-ND

O autoru

Lubily Online

Jedna misao o “Noćna mora – pakiranje”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *