Trpeza

Nek’ vam koža izgleda zdravo, unatoč praznicima

Sigurno ste barem jednom čuli da čokolada stvara bubuljice, naročito ako ste u pubertetu imali problematičnu kožu. Vjerojatno ste pokušavali smanjiti unos slatkiša, misleći da će se tako problemi riješiti.

Dopustite da pogodim: nije bilo pretjerano uspješno?

Zapravo, pravilna dijeta vrlo je bitna za održavanje kože čistom i zdravom, ali podrazumijeva puno više od jednostavna ukidanja slatkiša. Znajte da se velik dio toksina koje unosite u organizam izlučuje preko kože, pa je bitno ne zatvarati pore, dopustiti koži da diše i da se prirodno čisti. Kad pričamo o toksinima, ne govorimo bukvalno o otrovima nego o supstancijama koje vaš organizam ne može lako obraditi ili iskoristiti nego ih mora izbaciti.

Zašto vam pišem ovaj blog? Ponajprije zato što se tijekom praznika svi opustimo, ne pazimo na prehranu, jedemo masnu hranu, torte, kolače… Uz to, volimo popiti čašu ili dvije vina, a alkohol je jedan od najvećih neprijatelja kože. Pored toga što opterećuje jetru, pa koža ima više posla u čišćenju organizma, izaziva i dehidrataciju, pa koža postaje suha i ljušti se.

Hrana

Ja glasam za hedonizam. Odgodite dijetu za veljaču. A u međuvremenu pročitajte nekoliko savjeta kako učiniti da vaša koža izgleda ljepše i čistije, bez obzira na prehranu.

Uvijek skidajte šminku prije spavanja

Ako legnete sa šminkom, cijelu noć ćete je utrljavati u pore, pa ćete se probuditi sa zatvorenim porama iz kojih će kasnije nastati miteseri. Šminku bi trebalo skinuti mlijekom za čišćenje lica koje odgovara vašem tipu kože, uz blagu masažu.

Spriječite stvaranje mitesera

Katkad vam se čini da vam je nos kompletno sastavljen od crnih točkica? Ne brinite, drugi ih ne primjećuju toliko. Ipak, bilo bi dobro riješiti ih se, kako biste smanjili mogućnost da se upale i stvore velike, očigledne crvene točke, a i koža će vam izgledati glađe i čistije. Trebalo bi jednom do dva puta tjedno koristiti blagi peeling na kritičnim zonama, kako biste uklonili mrtve stanice, a zatim masku od gline koja će izvući nečistoće iz otvorenih pora.

Spriječite sjaj na licu

Puder

Umjesto da dodajete nove slojeve pudera i tako sprječavate da koža diše i prirodno se čisti, za uklanjanje viška masnoće koristite upijajuće maramice. Možete koristiti i kreme protiv sjaja kože, ali uvijek obratite pozornost na popis sastojaka. Proizvodi koje nanesete na kožu ujutro i bit će na vašoj koži cijeli dan moraju imati najkvalitetnije i neškodljive sastojke.

Koristite proizvode koji ne sadrže ulja

Ako vam je koža prirodno sklona mašćenju, osobito u T-zoni (čelo i nos), nemojte koristiti proizvode koji sadrže ulja, naročito mineralna ulja i petrolej. Takvi proizvodi stvaraju mastan sloj na koži, sprječavaju njezino prirodno čišćenje i potiču upalu„zagađenih“ pora. Uz to, izbjegavajte dugotrajnu i šminku otpornu na vodu, jer se uglavnom baziraju na ulju, pa ih nije lako skinuti mlijekom za čišćenje.

Uz to, preporučujemo da četkice za šminku čistite i perete jednom mjesečno. Redovito mijenjanje posteljine i ručnika također smanjuje mogućnost stvaranja mitesera i upaljenih bubuljica na koži. Ili, jednostavno, uživajte u seks-tretmanu kože.

Nadamo se da ste lijepo proveli praznike i da ste zadovoljni svojim izgledom. Da ste uživali u lijepo provedenom vremenu s obitelji i prijateljima, u hrani i piću i… da niste pretjerivali.

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *