bol u donjem trbuhu

Može li se vagina „rastegnuti“?

Drage moje,

diljem svijeta postoji vjerovanje koje se u mnogim slučajevima uzima zdravo za gotovo, a to je da se vagina može na neki način istrošiti zbog prekomjerna seksa ili rastegnuti nakon poroda. Da ne bismo lutali u tami i vjerovali u bapske priče, danas se bavimo upravo tim pitanjem.

Najprije da se upoznamo s Nj. V. Vaginom. Vagina je šuplji organ, nalik balonu, sagrađen od mišića. Njezina glavna osobina je elastičnost i upravo joj to omogućava da obavlja svoju najvažniju funkciju – omogući porod.

Kad smo je već usporedili s balonom, zadržimo se na trenutak na tome. Dakle, kad pušete balon, on se rasteže i postaje desetak puta veći u odnosu na originalnu veličinu. Ispustite li zrak iz balona, on se vraća na početnu veličinu – ne pretvara se u golemu vreću, zar ne? Slično se događa s vaginom. Ovaj organ ima izvanrednu sposobnost prilagođavanja i vraćanja u prvobitno stanje.

moze li se vagina rastegnutiTijekom seksualnog odnosa vagina se prilagođava veličini penisa tako da omogući bezbolnu penetraciju. Uz to, žlijezde smještene u zidu vagine proizvode sekret koji služi za lubrikaciju i smanjivanje trenja tijekom odnosa. Slično se događa i tijekom poroda, vagina se može uvećati i do 200 posto kako bi omogućila bebi da dođe na svijet, nakon čega se vraća u prvobitno stanje. Međutim, može biti potrebno i nekoliko tjedana da se vagina nakon porođaja vrati u originalnu veličinu.

Mnoge žene koje su rodile jedno ili više djece ne bi se složile s tom tvrdnjom. Iako vagina nakon poroda u najvećem broju slučaja ne promijeni prvobitne dimenzije, osjećaj tijekom seksa može biti drukčiji i upravo to stvara dojam da je vagina „rastegnuta“.

Kao što smo već utvrdili, to je samo subjektivan osjećaj. Vagina je elastičan organ, sposoban prilagoditi se svakodnevnim izazovima, kao što je seksualni odnos s obdarenim partnerom ili donošenje bebe na svijet.

Ipak, postoji vrlo učinkovit način da izbjegnete osjećaj „rastegnutosti“, ali i ojačate vaginalni zid nakon poroda, a to su Kegelove vežbeJačanje mišića dna zdjelice koje se postiže takvim vježbama može pomoći tijekom oporavka nakon porođaja, zatim u prevenciji prolapsa materice i inkontinencije, ali i da povećava uživanje u seksu. Je li vam potrebno još razloga da uvrstite Kegelove vežbe u svakodnevicu?

Dakle, drage moje, ne vjerujte bapskim pričama i uživajte u seksu bez brige. A vrijeme provedeno ispred kompjutera ili gledajući TV program ispunite Kegelovim vežbama – vaš partner će vam biti zahvalan!

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lubily Online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *