Aplikacije za žene

Mobilne aplikacije za žene

Po tko zna koji put započinjem post istom konstatacijom da živimo u doba kad nam vrijeme brzo teče i kad se tehnologija sve više razvija. Pametni mobiteli ne ispuštaju se iz ruku, djeci se daju tableti umjesto igračaka, polako, ali sigurno zaboravljamo kako izgleda razgovor u četiri oka bez ijednog lajka. Sve je to ok, to jest nije ok. Kako su se pojavila suvremena rješenja koja nam olakšavaju život, čovječanstvo se prilagodilo. I zašto i ne bismo kad su nam mnoge stvari olakšane. Pogotovo nama ženama.

Mame, bake i žene nekad su se u “onim danima” snalazile kako su znale i umjele. Umjesto tampona različitih veličina, menstrualnih čašica, uložaka s krilcima i slično – koristile su vatu. I nije im ništa falilo. Živjele su manje komforno, ali su istrpjele. Međutim, danas imamo velik broj tampona i uložaka koji nam olakšavaju svakodnevnicu i sve okolnosti koje nam donosi naš nježniji spol.

Ali … Tehnologija je napredovala, a mi žene smo se uklopile. Navikle smo se jedna na drugu. Tehnologija na nas i mi na nju. Međutim, potpuno vjerovanje jednoj tehnološkoj stvarčici nosi određene rizike. Ta stvarčica o kojoj ću vam danas govoriti je aplikacija za dane menstruacije.

Ok, neću vam lagati – instalirala sam je na svom pametnom mobitelu. I kad god mi zatreba, bacim pogled da vidim kad mi u posjet stiže crvenkapica. Pri instaliranju treba ukucati prosječan broj dana između dva ciklusa. Na temelju toga aplikacija vam najavljuje kad ćete dobiti menstruaciju idući mjesec. Koristim aplikaciju i da bih provjerila koliko mi je trajala, ali dalje od toga ne idem. Ne znam sjećate li se da su se nekad u ginekološkim ordinacijama dobivali kartončići u vidu kalendara. U kalendar se upisuje kad vam je počeo ciklus, kad se završio i kakav je bio. Tu evidenciju biste nosile pri svakom pregledu kako bi vaš liječnik mogao pratiti vaše zdravstveno stanje. I danas se mogu naći takvi papirići, ali ih rijetko tko koristi upravo zbog menstrualnih kalendara na pametnim uređajima.

Da se ne lažemo, mobilne aplikacije stvarno nam pomažu jer ih:

  1. uvijek imamo uza sebe
  2. možemo učiniti “back up” i sačuvati ih u memoriju.

Moja priča o aplikaciji tek počinje…

Nedavno sam čula da je jedna djevojka neplanirano zatrudnjela jer je vjerovala menstrualnom kalendaru instaliranom na mobitelu. Kako, sigurno se pitate? Osim opcija koje sam navela, “čudesna” aplikacija računa (nekom neshvatljivom matematikom) kad su vam plodni dani. Mene je to zbunilo i, moram vam priznati, razljutilo. Otkako sam čula za priču o toj djevojci, po glavi mi se mota jedno pitanje: „Je li moguće da je netko povjerovao toj stvarčici?“.

Ovim tekstom nemam namjeru zvučati loše i uvredljivo, nego naprotiv – želim skrenuti pozornost svim ženama koje plodne dane računaju uz pomoć aplikacije. Jedina stvar, tj. osoba koja vam pruža pravu informaciju jest – ginekolog.

Jedan klik na telefonu ne može zamijeniti odlazak liječniku. Naravno, razgovori s prijateljicama i bliskim ljudima mogu nam pomoći, u vidu savjeta ili preporuke. Ako planirate život obogatiti dolaskom na svijet bebe, odlazak kod ginekologa je nezamjenjiv.

Ispričat ću vam svoju priču.

Kao što već rekoh, i ja koristim aplikaciju za menstrualni kalendar. I imala sam kontra efekte. Fizičke ne, ali mi nije bilo lako nekoliko dana. Upravo na temelju kalkulacije tog kalendara, očekivala sam da mi počne ciklus. Sve je pokazivalo da mi kasni pet dana. Tih nekoliko dana nisam oka sklopila. Gotovo, već sam vidjela drukčiji scenarij svoga života (od onog koji sam zamislila). To je utjecalo na moje raspoloženje, bila sam nervozna i svadljiva. Reklo bi se – nepodnošljiva. Nakon torture koja je završila sretnim krajem, sestra i ja odlučile smo provjeriti učinkovitost ove tehnologije. Zanimalo nas je ima li ono što nam pokazuje veze s istinom. Instalirale smo na mobitelu dvije različite aplikacije. Unijele smo iste informacije u obje i sve je pokazivalo da će se datumi poklapati. Kad ono, različite dane pokazivale su kao početak menstrualnog ciklusa. Otud meni neprospavane noći. Zbog toga takve aplikacije koristim isključivo radi evidencije.

Otkrila sam da postoje još neke aplikacije posvećene ženama:

  1. Za plodne dane – istom onom matematikom računa vam i ukazuje na početak ovulacije i navodno pomaže zatrudnjeti što prije. Hm!
  2. Menstrualni kalendar – gore već spomenut …
  3. Moja pilula – podešavate alarm koji vas podsjeća da popijete kontracepcijsku pilulu (to možete i običnim alarmom). I posljednja, najbizarnija …
  4. Tampon alarm – aplikacija koja vas podsjeća kad treba promijeniti tampon. OMG!Svim djevojkama i ženama koje ovakve aplikaciju otvaraju češće nego jednom mjesečno (kad je dovoljno da biste upisale početak i kraj menstruacije), preporučujem – GINEKOLOGA!

    Eto, to sam željela podijeliti s vama.

    Do sljedećeg posta, veliki pozdrav!

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Bojana Rajković

Ekonomistica u turizmu po struci. Obožava vjenčanja, surfanje internetom i slatkiše. Autorica je bloga Pokondirena tikva. Prijateljica, sestra i nečija vjeverica. Osoba koja vjeruje da je osmijeh jedina kriva linija koja može ispraviti mnoge stvari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *