ljeto plaza more vaginalne tegobe

Ljeto, plaža, more… i vaginalne tegobe

Drage moje,

ako još niste iskoristile svoju priliku (koju, nadam se, imate) da ove godine pobjegnete na nekoliko dana na more, zavidim vam. To znači da vas uživancija tek očekuje. Ja sam svoje morske dane iskoristila, pa mi sad ostaje samo povremen vikendaški izlet na bazen. Ali nije ovdje riječ o tome, nego o činjenici da na ljetovanju morate više voditi računa o intimnom zdravlju nego inače. Vaginalne tegobe javljaju se češće na putovanjima, a i podložnije smo im ljeti, pa ću vam dati nekoliko savjeta i upozorenja…

Da vidimo što sve radite na ljetovanju…

Nosite uske, kratke hlačice i sintetičke kupaće gaćice?

Po vrućini, ni jedno ni drugo nije poželjno za zaštitu od vaginalnih infekcija. Ako ne dopustite koži (i sluznici) da diše, puno su veće šanse da zaradite gljivičnu vaginalnu infekciju. Najbolje bi bilo nositi pamučno donje rublje i laganu, lepršavu odjeću od prirodnih materijala. Kupaći, naravno, mora biti sintetički (osim ako vaše bake ili mame nisu sačuvale neki od svojih pamučnih, a vi ste baš u tom điru), no vodite računa da ga skinete, a ne da sjedite u mokrom nakon plivanja. Vlažna sredina koja se stvara zbog mokrih kupaćih gaćica, uske ili sintetičke odjeće, izrazito pogoduje razvoju gljivica. Neke žene rješavaju taj problem korištenjem pudera, ali imajte u vidu da neke studije upućuju na potencijalnu vezu između korištenja pudera u ove svrhe i raka jajnika. Zašto se izlagati riziku? Ako baš želite, možete koristiti puder od kukuruznog škroba.

Dugo sjedite u automobilu, autobusu, vlaku, avionu?

Za većinu nas, „dugo sjediti“ znači dulje od osam (radnih) sati, jer nam je osam svakodnevica. Međutim, i tih osam je nepoželjno s točke gledišta vašega zdravstvenog stanja. Uz to što vam stvara probleme s kralježnicom, probavnim traktom, hemoroidima, proširenim venama i čime sve ne, može dodatno pridonijeti riziku od gljivične vaginalne infekcije, opet zbog stvaranja i održavanja vlažne i tople sredine.

Osjećate se seksi?

Što je tu čudno? Zategli ste se od plivanja, dobili preplanulu put, odmorni ste… Ljetovanje je idealno vrijeme/mjesto za puno seksa, po mogućnosti s partnerom (ali nećemo vam zamjeriti ni na ljetnim avanturama… znate onu pjesmu „Krivo je more“?). Tu postoji mali problem. Zbog češćih seksualnih odnosa može doći do cistitisa ili iritacije urinarnog trakta, pa se žene javljaju farmaceutima i liječnicima s ozbiljnim bolovima ili peckanjem prilikom uriniranja. Možete se boriti protiv toga tako što ćete piti puno vode, a izbjegavati vrlo začinjenu i ljutu hranu, kavu ili alkoholna pića. Čaj i sok od brusnice vrlo brzo otklanjaju tegobe. Uz to, trudite se da seks imate onda kad ste na to potpuno spremni: nemojte započinjati ako niste dovoljno vlažni. Bez dovoljne lubrikacije, mogu nastati mikroozljede sluznice, koje pogoršavaju peckanje i mogu biti neugodno iskustvo na ljetovanju.

Idete u hotel koji ima saunu i zatvoreni bazen?

Pazite se gljivica. Iako se većina bazena i sauna posve dobro održava i čisti, nitko vam ne može jamčiti 100-postotnu zaštitu od gljivične infekcije. Tu su drugi gosti, tu je pogodna sredina… Gljivične infekcije na nogama (između prstiju), kao i vaginalno, vrlo se lako zarade. Generalno, nakon posjeta bazenima i saunama, istuširajte se i dobro posušite sve dijelove tijela koji su podložni gljivicama: stopala, pazuha, prepone, prijevoj ispod grudi… To će smanjiti vjerojatnost da se javi infekcija.

Nije vam se dalo spakirati sve bočice iz kupatila?

Kad se kupate, za intimnu higijenu koristite neko adekvatno sredstvo. Ako ga niste ponijeli, bolje je prati se samo vodom, nego sapunom, sredstvom koje sadrži jake deterdžente ili ima neodgovarajući pH. Mi vam preporučujemo da pri ruci imate Multi-Gyn FemiWash ili IntiFresh. Uz to, obratite pozornost da prvo operete intimne dijelove, a tek onda neke prljavije dijelove tijela, primjerice noge. Idete pola ljeta bosi ili u otvorenim sandalama, pa su noge, same po sebi, izvor svih mogućih bakterija i gljivica.

Eto, toliko.

Sretan put, dame!
Lana

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

4 misli o “Ljeto, plaža, more… i vaginalne tegobe”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *