upotreba tampona

Koristite li pravilno tampone?

Kako se onih dana borite s nesnosnim vrućinama? Toplina, nelagoda, lagana odjeća, aktivni dani – sve to utječe na odluku da uloške počinjemo zaobilaziti u širokom luku i okrećemo se tamponima. Što zbog ugode, što zbog bavljenja aktivnostima koje nam menstruacija obično ograničava (sportovi, plivanje, itd.), tamponi su iznimno popularni u ljetnim mjesecima.

Ipak, korištenje tampona može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako ne obratimo pozornost na osnovna pravila upotrebe. Stoga vam dajemo priliku da testirate sebe i provjerite jeste li krivi za neke od najčešćih pogrešaka prilikom korištenja tampona. Ako jeste, ne zabrinjavajte se – imate pravo na popravni!

Perete li ruke prije i nakon stavljanja tampona?

Nažalost, mnoge žene preskaču pranje ruku prije stavljanja tampona, a ta navika umnogome povećava šansu za razvoj bakterijske infekcije.

Znate li kako pravilno postaviti tampon?

Opće pravilo glasi da, kad je pravilno postavljen, nećete ni osjetiti da se tampon nalazi u vagini. Osjećate li nelagodu prilikom savijanja, hodanja ili kad sjednete, to znači da je tampon plitko postavljen.

Koristite li odgovarajuću veličinu?

Tamponi, kao i ulošci, dizajnirani su u različitim veličinama, ovisno o količini menstrualne krvi koju trebaju upiti. Birajte veće tampone za prvih nekoliko dana menstruacije, a nakon toga ih zamijenite manjima. Nemojte koristiti tampon u danima prije menstruacije kao mjeru opreza, niti u danima nakon menstruacije ili kad imate pojačan sekret. Tamponi su dizajnirani isključivo za dane kad imate menstrualno krvarenje i ako se koriste kad je vagina suha, mogu izazvati oštećenje tkiva zbog trenja i poremetiti fiziološko stanje vagine, a samim time stvoriti mogućnost infekcije. Za dane prije i nakon menstruacije, kao i kad imate pojačan iscjedak, odlučite se za dnevne uloške.

Spavate li s tamponom?

Tampon treba mijenjati svaka četiri sata i nikako ga ne ostavljajte dulje od osam sati. Čestom promjenom tampona smanjujete mogućnost razvoja infekcije.

Mijenjate li tampon nakon plivanja?

Znamo da je tampon idealno rješenje ako vas menstruacija zatekne na moru ili tijekom vrelih ljetnih dana koje želite provesti u moru ili bazenu. Međutim, važno je zapamtiti da tampon treba promijeniti čim izađete iz vode, jer končić tampona zadržava vodu koja može biti puna klora, soli ili nečistoća te izazvati iritaciju. Kad već mijenjate tampon, bilo bi dobro i da zamijenite mokar kupaći kostim suhim – vlažan kupaći kostim idealna je podloga za razvoj mikroorganizama.

Držite li tampone na odgovarajućem mjestu u kupaonici?

Odaberite suhu ladicu ili ormarić, i nemojte ih držati blizu tuša ili umivaonika gdje bi se mogli smočiti. Vjerojatno ne treba posebno naglašavati da tampone držite u zaštitnom omotu do neposredno prije stavljanja kako bi ostali čisti. Primijetite li da je zaštitni omotač oštećen, nemojte koristiti taj tampon.

Koristite li tampone s dodanim mirisom?

Mirisne komponente nekad se dodaju tamponima i ulošcima kako bi vam stvorili osjećaj svježine i čistoće, ali je stvarnost drukčija – te tvari mogu izazvati iritaciju i samim tim stvoriti svrbež, pojačan iscjedak i neugodan miris. Ako ste primijetili neke od tih simptoma, izuzetno je važno odabrati odgovarajući proizvod koji će brzo ukloniti simptome – vidjeti detaljan pregled simptoma i odgovarajućih Multi-Gyn proizvoda.

Odlažete li pravilno tampon nakon korištenja?

Za tampone vrijedi isto pravilo kao i za uloške – nikad ih ne bacajte u WC školjku. Tampon nakon korištenja zamotajte u papirnatu maramicu ili toalet papir i bacite u kantu za smeće.

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lubily Online

5 misli o “Koristite li pravilno tampone?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *