Dubok san

Kako ste spavali?

Da budem iskrena, pokušala sam razmišljati o nekim drugim temama kojih bih se dotaknula danas, no jedino mi je na pameti bilo spavanje. Većini vas koji imate djecu mlađu od dvije godine ta je tema vjerojatno bliska. No, stvari su takve kakve jesu, a s obzirom na to da mi nije dopušteno spavati za radnog vremena, napisat ću vam pokoju riječ o spavanju.

Jeste li znali da žene spavaju nemirnije nego muškarci?

Poznati stereotip muškarca koji se nepokriven smrzava pored žene u krevetu jer je ona ukrala pokrivač možda i čuva neke realne osnove. Imajte u vidu da se krađa pokrivača često navodi kao primaran razlog svađa u spavaćoj sobi, pa, ako je moguće, pokušajte ukrotiti sebe tijekom spavanja. Uz to što će vam san biti kvalitetniji, budit ćete se svježiji, odmorniji, ljepši i orniji za svakodnevni rad.

 • Pazite na temperaturu sobe u kojoj spavate. Sobna temperatura tijekom noći trebala bi biti između 16 i 19 stupnjeva. Ako vani nije manje od 10 stupnjeva, predlažem vam da se utoplite pod debljim poplunom i otvorite prozor na kiper. Svjež zrak blagonaklono će djelovati na vaš san.
 • Opustite se toplom kupkom ili tuširanjem prije odlaska na spavanje. Zahvaljujući temperaturnoj razlici između kupaonice i vaše spavaće sobe, vaš organizam lakše će utonuti u san.
 • Bavite se nekom fizičkom aktivnošću. To je od jednake važnosti za opće zdravlje organizma koliko i za kvalitetan san. Ne samo da ćete se fizički umoriti, nego ćete smanjiti i mogućnost stvaranja depresije i anksioznosti, ali i primjenom pravih vježbi, regulirati disanje te opustiti organizam. Takav će vam ritam zasigurno regulirati noćni san.
 • Izbjegavajte kavu, crni čaj, energetska pića, čokoladu, cigarete i ostale supstancije koje vas mogu držati budnima. Sami možete zaključiti kad vam je najpametnije popiti posljednju dnevnu kavu. Ja je ispijam oko 3 sata poslijepodne (i čim završim s ovim tekstom, idem je pripraviti).
 • Izbjegavajte alkohol. Iako je opće uvriježeno mišljenje da se lakše zaspi nakon ispijene čašice vina, dokazano je da u tom slučaju REM faza sna puno nemirnija, pa i kvaliteta sna znatno opada. Ako dulje vrijeme unosite veće količine alkohola, moguće je da vas počnu mučiti i nesanice.
 • Izbjegavajte tešku hranu prije polaska na spavanje. To je posebno važno za žene u PMS-u kod kojih se može javiti mučnina (u rijetkim slučajevima čak i povraćanje), pa su lagani obroci puno prikladnija opcija. Uz to, svima nam je poznat savjet kako bi se posljednji obrok u danu trebao pojesti najkasnije do 18-19 sati poslijepodne. S obzirom na suvremeni životni tempo, to je teško izvodivo i, ako već morate jesti nakon preporučanog sata, neka obrok bude zdrav i lagan za probavu.
 • Spavanje
  Photo credit: pedrosimoes7 / Foter / CC BY

  Izbjegavajte spavanje pod upaljenim svjetlom. Izmjena dana i noći našem organizmu daje signale kad je vrijeme za budno stanje, a kad za spavanje. Ako vam je potrebno da spavate tijekom dana, potrudite se uvijek prethodno zamračiti prostoriju. Izbjegavajte računala, televizor i sve ostale svijetleće električke uređaje u spavaćoj sobi. Jednom sam prilikom zaspala pred računalom i probudila se s jezivom glavoboljom. Nemojte si to dopustiti!

 • Izbjegavajte spavanje u buci. Ako to ipak ne možete silom prilika izbjeći, onda barem pokušajte s uporabom čepića za uši.
 • Pratite dnevnu rutinu. Kad se god neka majka požalila kako joj beba ne spava, zasigurno je jedan od upućenih savjeta bio i taj da pokuša uspostaviti rutinu (koja, uzgred rečeno, ne funkcionira kod svih beba). Rutina uključuje umirujuće aktivnosti uoči spavanja, pripremu za spavanje i spavanje uvijek u isto vrijeme. Kažu da to ima povoljan učinak i na odrasle (moje je mišljenje da je na odraslima čak i djelotvorniji nego na bebama), pa eto, iskušajte i ovo.
 • Kontrolirajte razinu stresa. Lakše reći, nego učiniti – kažem ja. Pokušajte s popisom savjeta o kojima smo davno pisali. Bilo je tamo puno korisnih savjeta za držanje stresa pod kontrolom.
 • Pokušajte pronaći pozu za spavanje koja vam najviše odgovara. Osobito ako imate menstruaciju ili ste u PMS-u, pa su vam stoga mišići osjetljiviji nego inače, bole vas leđa i trbuh, a grudi su vam otečene. Poza koju izaberete za spavanje može vam donijeti zdrav i čvrst san.

Naravno, ništa od ovoga ne odnosi se na vas ako ste u trećem tromjesečju trudnoće. Ma koliko god vam savjetovali da se naspavate jer kasnije nećete biti u mogućnosti, teško da će vam išta od ovoga biti od veće koristi.

Za kraj, još nekoliko zanimljivih podataka:

 1. Odraslom čovjeku potrebno je između 7,5 i 9 sati sna tijekom noći. Manje od toga može ostaviti posljedice na zdravlje, koncentraciju i pamćenje (da ne pričamo o utjecaju na liniju i ljepotu).
 2. Ne možete vikendom nadoknaditi vrijeme bez sna tijekom tjedna.
 3. Svi se budimo i po nekoliko puta tijekom noći, bacajući pogled na okolinu da vidimo je li sve pod kontrolom, samo toga se uglavnom ne sjećamo.

Postoje dokazi da spavanje „u jednom cugu“ nije jedini pozitivan način spavanja. Ako vam se događa da se budite usred noći i ne možete natrag na spavanje, pokušajte primijeniti novu tehniku spavanja iz dva dijela, s aktivnostima po želji u međuvremenu. Svakako nam javite prija li vam!

Pozdrav, Lana!

Istaknuta slika: Tambako the Jaguar / Foter / CC BY-ND

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *