kako ne ugusiti vlastito dijete

Kako ne ugušiti vlastito dijete

Gola leđa. Mokre noge. Piješ vodu zagrijan. Sveto trojstvo mog oca. Ne šalim se. Imam 24 godine i još uvijek slušam iste primjedbe. Ne samo to, i dalje mi rukom uhvati majicu i povuče je, a onda se izbeči i ustvrdi – gola leđa.

Pa naravno da su gola, čovječe, upravo si mi izvukao majicu iz hlača!

On je jedan od onih roditelja koji bi, da još uvijek živimo zajedno, i dalje ustajao noću i pokrivao me da se ne prozebem, iako je prilično jasno da je vani plus 25.

Najnormalnija pojava je da roditelji brinu za zdravlje svoje djece, ali postoji li i dalje potreba da 24-godišnjaku kažeš da ispuše nos ili da se toplo odjene kad ide vani?! Kad uopće počne – briga za zdravlje vlastitog djeteta?!

Mom ocu to bi išlo malo teže, s obzirom ne to da ne može ostati u drugom stanju, ali briga o zdravlju vlastitog djeteta počinje još puno prije nego što se rodi. Praktično, prije nego što počnete planirati obitelj. Zato što roditelji trebaju biti zdravi.

Ne govorim ovdje o roditeljima koji imaju neki sindrom. Govorim o ljudima sa svakodnevnim problemima, kao što je, primjerice, povišen krvni tlak iliti hipertenzija, kako ću ga u ovom tekstu nazvati, jer planiram da tekst bude prilično ozbiljan. Ovo o čemu želim pričati je vrlo ozbiljna stvar.

Reći ćete da je posve normalno da netko ima hipertenziju. Naravno da jest kad se najede pršuta i napije Coca-Cole. Ali ako si u drugom stanju i imaš hipertenziju, to je prilično opasno! Može ostaviti posljedice na dijete, ali i dovesti do preeklampsije, a to je skupljanje krvnih žila, što dalje može izazvati otkazivanje organa.

Pa ništa, popit ćete lijek. Medicina je napredovala. I riješen problem.

Bez obzira na to što svaki lijek koji koristite ima i neka neželjena djelovanja, kao što je glavobolja. A ona uzmete aspirin. Koji se rutinski pije kod nas. Kao bomboni. I dok se trudnica okrenula po sljedeću teglu kiselih krastavaca, ductus arteriosus fetusa zatvorio se i dijete je počelo disati vodu.

Idemo sad samo na trenutak ostaviti lijekove. I malo popričati o trudnoći i o tome koliko znamo o njoj.

Iskreno, da nisam počeo spremati ispit iz farmakologije, znao bih da ženi naraste trbuh, jede puno kiselih krastavčića, u jednom razdoblju strašno mijenja raspoloženja i katkad pusti vjetar u dućanu dok je ispred tebe, bez ikakve mogućnosti da se kontrolira. Pretpostavljam da žene znaju više od toga, ali knjige kažu da je trudnoća fiziološko stanje, iako prilično izmijenjeno, u kojem žena po svim parametrima počinje funkcionirati potpuno različito.

Fetus u trbuhu prolazi kroz tri razdoblja iliti trimestra: preembrionalni, embrionalni i fetalni, pri čemu prvi traje 17 dana nakon oplođenja, u drugom se formiraju organi i on traje od 18 do 56 dana, a onda nastupa razdoblje od 8 do 38 tjedana u kojem organi rastu i fetus postaje beba.

Zašto je ovo važno?

Zato što primjena lijekova u prvom trimestru može u potpunosti onemogućiti začeće. Ili može „dopustiti“ jajnoj stanici da se oplodi i dovede do trbuha do zubi nekoliko mjeseci poslije. Dakle, u prva tri mjeseca lijekovi – ponovno se vraćamo na njih – djeluju po načelu „sve ili ništa“, a dalje treba još znati da bilo koja primjena lijeka može utjecati na plod, i to u bilo kojem trenutku trudnoće.

Pitanje koje se nameće samo od sebe glasi: što je siguran lijek kad jedan apsirin može dovesti do toga da ugušite vlastito dijete?!

lijekovi

Odgovor je da apsolutno bezopasan lijek ne postoji. Svi nose potencijalni rizik. Zato su ih znanstvenici podijelili u grupe obilježene slovima A, B, C, D i X, pri čemu se tim redom povećava i težina posljedica koje lijekovi mogu izazvati.

Tako u kategoriju A spadaju vitamini, ali pazite, u preporučenim dozama, ne na svoju ruku. U kategoriji B može se naći prednizon, u C aciklovir, D je rezervirana za tetracikličke antibiotike, a hormoni, logično, spadaju u onu najnepoželjniju grupu lijekova, grupu X.

Pretpostavljam da vam imena lijekova kao što su danazol i spirinolakton ništa ne znače, ali upamtite da će djevojčica imati dubok glas i atrofirane grudi u slučaju uzimanja prvog – postat će muževnija, da se tako izrazim, odnosno nastat će virilizacija, dok će drugi od dječaka napraviti djevojčicu. Tu je još i fenobarbital, koji u prvom trimestru može izazvati kongenitalne anomalije, a krvarenje u trećem trimestru. Jesam li vam spomenuo aspirin i kako dijete diše vodu? Pričekajte da čujete kako može odgoditi porođaj i produljiti krvarenje. Kao i ibuprofen. O cigaretama i alkoholu sve se već zna, ali puno strašnije od toga da ne treba piti u trudnoći, zvuči kad se kaže da etanol može dovesti do anomalija na mozgu i uopće živčanom sustavu u bilo kojem razdoblju trudnoće.

Ne znam jeste li izgurali pasus do kraja, ali znam da još uvijek niste dovoljno uplašeni. Pa ću vam zato reći da postoje i sindromi – bolesti koje napadaju veći broj sustava organa. Fetalni alkoholni, fetalni varfarinski, fetalni hidantoinski. Reći ću vam da su slike strašne, kao one iz koncentracijskih logora, samo s djecom. Ako još niste dovoljno uplašeni, a sada biste već trebali biti, pričat ću vam malo o talidomidskoj katastrofi.

Pedesetih godina 20. stoljeća na tržištu se našao lijek koji se zvao talidomid i, kako se uzimao bez recepta, a koristio se kao lijek protiv mučnine, svim trudnicama bio je široko dostupan. One su, naravno, jer je trudnoća iako blagoslovljeno, ipak neugodno stanje, uzimale lijek, a onda rađale djecu s perajama umjesto ruku. Da budem precizniji, šake su bile izravno prikačene na trup.

Sada ću prestati, s obzirom na to ste propisno prestravljene, i zamoliti vas da me saslušate. Jer će biti kratko i vrlo korisno.

Brinite se za svoje dijete puno prije nego što se rodi. Postoje ljudi koji će vam pomoći u tome. Zovu se liječnici i farmaceuti. Pitajte ih prije nego što popijete bilo koji lijek. Prije nego što popijete čaj. Prije nego što pojedete nešto što nikad do sada niste jeli.

Ne postoji dovoljno glupo pitanje, osobito kad su djeca posrijedi.

 

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Stefan Simić

Hedonist since 1990. Student farmacije since 2009. Pišem jer volim. Studiram jer moram. Pišem o ženama jer prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže. To je moj smisao za humor. Neki kažu da im se sviđa, drugi ne shvate da se šalim. Bolno iskren. Ne znam stati. Znam se ispričati. Oružje izbora: ironija. U drugim vijestima: Zveda, Liverpool, knjige, pivo, Clapton. Mračna strana ličnosti: slab na narodnjake i "Obitelj ne smije trpjeti zbog birtije". Tijekom pisanja ove biografije nije ozlijeđena niti jedna životinja, a svaka sličnost sa situacijama i likovima iz stvarnog života posve je slučajna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *