mikroskop - papa test

Kada se radi Papa-test?

U prethodnom blogu pisali smo o stanjima na koja mogu upućivati rezultati Papa-testa, o tome kako se izvodi Papa-test i koji je njegov značaj. U nedostatku slobode da postavimo neka sasvim obična pitanja ginekologu, događa se da nakon izlaska iz ordinacije razmišljamo o tome zašto je meni novi Papa-test zakazan za godinu dana, a mojoj prijateljici tek za tri?!
Bez odgovora se svakako može, ali…

Kada treba obaviti prvi Papa-test?

Najnovije preporuke govore da Papa-test prvi put treba obaviti između 18. i 21. godine života, ovisno o tome kad se stupa u spolne odnose. Preciznije, prvi Papanikolau test treba uraditi tri godine nakon stupanja u spolne odnose.

Koliko ga često treba provoditi?

Papa-test trebao bi biti sastavni dio godišnjega ginekološkog pregleda sve do naše tridesete godine. Od tridesete nadalje ženama se preporučuje da uz Papa-test obave i HPV genotipizaciju. Ako je rezultat HPV testa negativan na prisutnost virusa, a Papa-test negativan na promjene stanica, sljedeće testiranje preporučuje se tek za tri godine.

Žene koje ne obave HPV test sljedeći Papa-test mogu zakazati nakon dvije do tri godine, ali samo ako je nalaz posljednja tri Papa-testa bio negativan na promjene i ako do tada nisu imale ozbiljnije ginekološke probleme.

Trebaju li Papa-test raditi samo spolno aktivne žene?

Iako se maligne promjene epitelnih stanica grlića maternice najviše povezuju s humanim papiloma virusom, zabilježeni su i rijetki slučajevi cervikalnog karcinoma kod žena koje nikada nisu imale spolne odnose. Stoga se Papa-test preporučuje i ženama koje nisu spolno aktivne.

Treba li Papa-test raditi u poznim godinama?

Iskustvo i statistika upućuju na to da se jedan od četiri slučaja karcinoma grlića maternice javlja upravo kod žena starijih od 65 godina. To i jest razlog zašto se Papanikolau test preporučuje
svim ženama do 70 godina starosti. Ako je žena napunila 70 godina i ako su posljednja tri nalaza bila u redu, odnosno nalazi su bili u redu posljednjih deset godina, onda više nije nužno raditi Papa-test.

Fotografija: Robert S. Donovan / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

2 misli o “Kada se radi Papa-test?”

  1. imam pitanje..imam polip velicina zrna zita na grlicu maternice a papa test zadnje dve godine pokazuje ACUS dali je to razlog papa testa zbog tog polipa

    1. Draga Adela,
      Polip može biti razlog, ali se morate konsultirati sa svojim liječnikom radi dalje obrade i kontrole.
      Srdačan pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *