Djevojka

Kad ste posljednji put napravile Papa test?

Svake godine samo u Europi od raka grlića matrice umire oko 30.000 žena i dijagnosticira se 60.000 novih slučajeva bolesti.

Zašto dopuštamo ovakve poražavajuće brojke kad je posrijedi bolest za koju postoje i prevencija i tretman, ako se uoči na vrijeme?

Najprije zato što sustav cijepljenja nije opće prihvaćen i proveden, a zatim i zato što smo nedovoljno obaviještene. Mnoge žene nisu svjesne važnosti redovitih pregleda i preventivnih analiza. Još jedan velik problem je što s godinama žene gube discipliniran pristup svom reproduktivnom zdravlju, pa rijetko viđamo žene starije od 50 godina kako se podvrgavaju redovitom Papa testu.

Rak grlića maternice jedan od najčešćih oblika tumora kod žena, i to uglavnom kod onih između 35 i 50 godina. Ovo oboljenje izaziva humani papiloma virus ili HPV – čak 99,7 posto dijagnosticiranih slučajeva raka pokazalo je prisutnost tog virusa u tijelu.

HPV je najrasprostranjenija spolna bolest u svijetu – smatra se da se gotovo svi seksualno aktivni muškarci i žene u jednom trenutku života inficiraju ovim virusom. Prenosi se seksualnim odnosom. Iako kondom smanjuje šanse od zaraze, ipak ne pružaju potpunu zaštitu s obzirom na to da se ovaj virus prenosi dodirom kože na kožu. Osoba zaražena ovim virusom najčešće i ne zna da je zaražena, a česti su slučajevi da se bolest manifestira godinama nakon kontakta sa zaraženim partnerom.

Postoji na desetke različitih tipova HPV-a, ali ne izazivaju svi zdravstvene tegobe. Neki od njih izazivaju kondilome, a drugi su povezani s razvojem raka grlića maternice, vagine, analnog otvora i grla.

Rak grlića maternice podmukla je bolest koja obično ne izaziva nikakve simptome do trenutka kad je tumor već razvijen i teško ga je liječiti. Zapamtite – redovitom kontrolom povećavate šanse da, ako se ikakav problem počne razvijati, vaš liječnik može postaviti ranu dijagnozu i reagirati na vrijeme.

Papa test omogućava otkrivanje promjena u epitelu vanjskog ušća grlića maternice i kanala vrata maternice. Provodi se tako što ginekolog uzima vaginalni bris, razmazuje ga na mikroskopsku pločicu, zatim se nalaz boji i šalje na mikroskopsku analizu. Na taj način na pločici se mogu uočiti eventualne promjene u stanicama, nakon čega je potrebna dodatna analiza radi postavljanja dijagnoze. Detaljnije o tome zašto se radi Papa test i kad bi ga trebalo uraditi već smo pisali, pa ne propustite pročešljati i te tekstove.

Kad ste vi posljednji put napravili Papa test?

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lubily Online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *