kad planirate postati majka

Kad planirate postati majka?

Znate li koliko prosječno treba vremena od trenutka kad se par odluči imati dijete do trenutka kad žena ostane u drugom stanju? Znate li kolika je vjerojatnost začeća tijekom jednog mjeseca kad ste u tridesetim godinama, a kolika u četrdesetima? Znate li što označava termin, u današnje vrijeme rijetko korišten, „starija prvorotkinja“? Znate li u kojoj su dobi žene biološki idealne za trudnoću, s najmanjim prosjekom komplikacija i genetskih poremećaja kod djece?

Vjerujem da je ovo previše pitanja za početak članka, no uistinu me zanima koliko nas je svjesno toga.

Parovima koji aktivno rade na tome da postanu roditelji u prosjeku je potrebno pet mjeseci da žena ostane u drugom stanju. Mnogi su uvjereni da je za to potrebno dva ili tri mjeseca, a često misle da se beba dogodi iz prvog pokušaja, što nekim parovima i uspijeva, no nije svim tako jednostavno. Ima toliko faktora koji mogu utjecati na plodnost, počevši od stresa, neispavanosti, bioloških faktora, pa preko općega fizičkog stanja, bolesti, pa čak i vremenskih uvjeta…

Općem uvjerenju da ne treba puno vremena i truda da se napravi beba možda pomažu i neplanirane trudnoće.

Tek nakon godinu dana aktivna i bezuspješna nastojanja da postanu roditelji, parovima se preporučuje odlazak liječniku po savjet i pomoć.

Muškarci spermatozoide proizvode cijeli životni vijek. Mi se, pak, rađamo s jajnim stanicama, trošeći ih malo-pomalo kroz život.

FSH (folikulostimulirajući hormon) priprema jajne stanice za oplodnju. Solidne razine tog hormona javljaju se za cijeloga reproduktivnog razdoblja života. Smatra se da više razine hormona pripremaju brojnije i kvalitetnije jajne stanice, pa su pozitivan znak za plodnost. Međutim, liječnici tvrde da razina veća od granice od 10 označava manjak jajnih stanica koje treba pripremiti. U jednom istraživanju provedenom prošle godine na osnovi mjerenja tog hormona zaključeno je da krvne grupe imaju veze s plodnošću.

Naime, nulta krvna grupa ima dvostruko veće šanse za razinu FSH-a veću od 10 kod žena starijih od 35 godina. Znanstvenici upozoravaju da se rezultati istraživanja ne trebaju uzimati „zdravo za gotovo“ zbog postojanja parametara koji s većom pouzdanošću određuju plodnost kod žena nego što je to FSH.

Ovulacija se ne događa svaki mjesec, a u mjesecu s ovulacijom samo je 48 sati u kojima je moguće zanijeti.

Mjesečna šansa da ostanete u drugom stanju, ako ste žena u tridesetima, iznosi oko 20 posto.

Ako ste u četrdesetima, brojka pada na 5 posto.

Prema Centru za kontrolu i sprječavanje bolesti u SAD-u, jedan od osam parova u Americi ima problema s neplodnošću.

Uz to što se ne obnavljaju pa ih imamo samo u ograničenom broju, naše jajne stanice podložne su utjecaju svih životnih uvjeta, posebno onih štetnih.

Kod mlađih majki, koje su na svijet donijele djecu u dobi između 20. i 23. godine, na 500 do 800 zdravih beba rodi se jedna s Downovim sindromom.

Kod majki starijih od 40 godina, na 120 do 130 zdravih beba jedna je rođena s tim sindromom.

Moj osobni stav je da je majka priroda upravo iz tih razloga „uvela“ menopauzu, kako bi smanjila mogućnosti anomalija kod djece starijih majki.

Sjećam se predavanja s fakulteta kad nam je rečeno da je ženski organizam fizički najspremniji za rađanje u dobi između 18. i 20. godine. Odonda se vremena nisu previše promijenila, nisam ja studirala prije svijeta i vijeka. To sam, dakle, čula prije manje od deset godina, a danas čitam da je idealno vrijeme za rađanje između 20. i 29. godine.

Donedavno se termin „starija prvorotkinja“ koristio kod žena koje su prvo dijete rodile poslije tridesete godine. Danas je neobično da žena rodi prije tridesete.

Ne samo da je neobično, gotovo je neizvedivo.

Završavamo škole, tražimo poslove, pokušavamo sebi i onima koje volimo osigurati sve što nam je za život potrebno i znamo vrlo dobro da bez novca ne možemo opstati na ovom svijetu. I dok tako jurimo, vrijeme projuri pored nas.

Sve se više oslanjamo na znanstveno-medicinska dostignuća i nadamo se da će nam pomoći ako zatreba. Pitamo se kako ne uspijevamo zatrudnjeti, a sve one glazbene i holivudske zvijezde to uspijevaju i u kasnim četrdesetima.

Medicinska dostignuća pomažu starijim ženama da ostanu u drugom stanju. Neplodnost se u mnogo slučaja uspješno tretira, pa je tako prosjek plodnosti kod žena u četrdesetima popravljen za oko 3 posto, a kod žena u pedesetima za 5 posto.

Ulijevaju li vam ove statistike povjerenje?

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

3 misli o “Kad planirate postati majka?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *