Pilula

Jutro poslije

Na što najprije pomislite kad pročitate ili čujete izraz „jutro poslije“? Na pilule, naravno. Svima nam je poznato čemu služe pilule za „jutro poslije“ ili postkoitalne pilule, a mnoge od nas bile su u (ne)prilici primijeniti ih na sebi. No, rijetko se koja od nas zapitala što zapravo rade našem organizmu i treba li se potpuno osloniti na njih.

Pilule za jutro poslije su hormonske pilule koje, ako se popiju u roku 72 sata nakon nezaštićenoga seksualnog odnosa, mogu spriječiti trudnoću. Uglavnom sadrže progestin (primjerice, levonorgestrel) koji se u određenoj dozi unese u organizam i tako poremeti uobičajen ciklus – inhibira ovulaciju i sprječava oplodnju jajne stanice. Ako se rizičan seksualni odnos dogodio baš u vrijeme ovulacije, a spermatozoidi su do jajne stanice stigli brže nego vi do ljekarne, primjena ove pilule posve je uzaludna.

Jamačno se sad pitate isplati li se uopće uzimati terapiju nekoliko sati nakon seksa i uspijevaju li spermatozoidi opstati toliko dugo unutar vagine. Vaginalna sredina je kisela i zato većina spermatozoida „otpadne“ u prvih 12 sati. No, kad dospiju u grlić maternice, gdje su uvjeti za život malo bolji, spermatozoidi mogu opstati i do sedam dana, čekajući jajnu stanicu. Činjenica je da se njihova sposobnost oplođivanja jajne stanice uvelike smanjuje nakon 72 sata, no mogućnost oplodnje i dalje postoji u slučaju ovulacije.

u svadji
Dating in public transport… by Thomas Leuthard | CC

Zato su postkoitalne pilule ipak najdjelotvornije ako se popiju neposredno nakon spolnog odnosa ili što prije. Ako ih uzmete 24 sata nakon odnosa, njihova efikasnost smanjena je na 95 posto, a nakon 72 sata djelotvornost opada na 89 posto. Neki smatraju da bi ove tablete bilo dobro imati u kućnoj ljekarni, čemu se ozbiljno protivim. One ne smiju pružati primarno sredstvo zaštite na koje ćemo se oslanjati. Oslanjajte se na druge, sigurnije tipove kontracepcija: kondome (koji vas čuvaju i od spolno prenosivih bolesti), pilule za kontracepciju (koje su puno manji hormonalni šok za organizam), spiralu (ako imate stalnog partnera i ne želite razmišljati o kontracepciji na dnevnoj razini ili od slučaja do slučaja)… Postoje mnoge opcije i najbolje se posavjetovati sa svojim ginekologom oko izbora i tako donijeti najbolju odluku za sebe.

Sporedni efekti:

Djevojka na ulici
ira-5 by xvire1969 | CC

Već sam spomenula hormonalni šok za organizam. Pilula za „jutro poslije“ upravo je to: šok čiji je krajnji cilj spriječiti jedan od prirodnih procesa u menstrualnom ciklusu, a to je ovulacija. Dobro nam je poznato da spolni hormoni ne djeluju samo na spolne funkcije. Uzmite za primjer PMS: krenimo od poremećaja apetita, glavobolje, mučnine, malaksalosti i da ne nabrajam dalje… pa sve do nervoze i netrpeljivosti prema svima i svemu.

Odlučite li se uzeti postkoitalnu pilulu, budite spremni na sve sporedne efekte, a to su:

  • mučnina
  • glavobolja
  • povraćanje
  • bol u trbuhu
  • krvarenje u roku od sedam dana ili kašnjenje menstrualne krvi
  • zamor
  • nesvjestica
  • osjetljivost u grudima

Što sada mislite u korištenju ovoga sredstva zaštite?

Moje je mišljenje da ga ne biste trebali upotrebljavati ako nije neizbježan.

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

2 misli o “Jutro poslije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *