Vjenčanje

Jeste li zadovoljne svojim brakom?

Nedavno sam naišla na zanimljiv podatak o značenju riječi „brak“ na poljskom jeziku. Na tom jeziku „brak“ znači „nedostatak“. Iako sam se u prvi mah slatko nasmijala, uskoro sam se zamislila i sjetila izjave koju često čujem: s brakom prestaje ljubav, seks, razumijevanje i, općenito, sve ono što nas je povezivalo u vezi.

 Je li uistinu tako?

Ne bih se složila s tim mišljenjem. Brak je samo jedan od stupnjeva veze dvoje ljudi. Kao što dani studentskog tulumarenja dođu i prođu, tako se i zdrava veza treba razvijati korak po korak, kako i priliči. Kad napokon prerastete studentsku zabavu i pronađete posao, znači li to da vam život automatski postaje dosadan? Čine li redoviti obroci i dovoljno sna da manje volite jesti i spavati? Nekako slično razmišljam i o braku. U braku ulazimo u ustaljeni ritam, koračamo po dobro poznatom teritoriju, no ako ste napravili pogrešan bračni izbor, taj teritorij može vam postati itekako mrzak. U suprotnom, uživajte u svakom trenutku sa svojim bračnim partnerom, čineći ga što ljepšim kako sebi, tako i svojoj bračnoj polovici.

Vjerujete li u sudbinu ili ste možda mišljenja da je svatko krojač svoje sreće? Ako ste pristalica potonjeg, onda znate da se sami morate potruditi da bi vam bilo lijepo u bračnoj zajednici. Jedino tako ćete dugo i sretno živjeti, baš kao u svakoj bajci.

Slijedi nekoliko savjeta koji mogu pomoći braku u krizi, a koje treba imati uvijek na umu.

 Prihvatite da nitko nije savršen

Muškarac i žena
_MG_1341 by jk+too | CC

Davno mi je moja pomajka rekla nešto što ću zauvijek pamtiti. Sjećam se njezinih riječi: „Za dugotrajnu i uspješnu vezu, od najveće važnosti je poznavati najprije sebe“. Kad spoznaš koje su tvoje granice, preko čega možeš prijeći i što želiš zauzvrat i kad postigneš sklad sa samom sobom, tek onda možeš živjeti u skladu s drugima.

Dakle, prihvatite da vaš partner ima mane. Dogodit će se to da će vam njegove mane sve više ići na živce i zato, prije nego što se razljutite, sjednite i razmislite, uzmite papir i zapišite sve pozitivne i sve negativne partnerove osobine u zajedničkom životu kojih se možete sjetiti. Vrlo vjerojatno uvidjet ćete kako njegove mane stoje u sjeni dobrih strana vašeg suživota.

 Poštujte partnerovu obitelj

Sjetite se samo viceva, filmova i knjiga na temu obiteljskih odnosa i odmah će vam biti jasno da često veze s partnerovom obitelji i nisu tako sjajne. Ipak, u vašoj vezi najvažniji ste vas dvoje te upravo zbog te bitne cjeline, uvjerena sam da možete „otrpjeti“ nedjeljni ručak sa svekrvom. Uz to, kao što iza vas stoji vaša obitelj sa svim dobronamjernim savjetima, brižnošću i popovanjem, tako i on ima svoju obitelj koja mu samo želi najbolje.

 Ne zapostavljajte vlastite interese i prijatelje

…i ne dopustite partneru da zapostavi svoje. Možete imati zajedničko društvo, izlaske i hobije, ali gajite i vlastiti kutak zanimanja. To može biti nekoliko dragocjenih prijatelja ili neki vama drag hobi. To može biti i posao u kojem uživate. Pokazujte zanimanje za partnerove interese, ali ipak pripazite da to ne prijeđe u zabadanje nosa u njegove poslove, posebno ako vas zanima samo zato jer ste ljubomorni ili se osjećate odbačenom.

 Seks, seks, seks

Muškarac, žena i mačak
Photo credit: State Library of New South Wales collection / Foter / No known copyright restrictions

Vodite ljubav! Nedavna su istraživanja dokazala vezu između sretnih bračnih odnosa i količine seksa. Kako korelacija ne znači uvijek uzročno-posljedičnu vezu, nije potvrđeno da je sretan brak uvjetovan velikom količinom seksa. Možda je upravo suprotno: harmoničan odnos uvjetuje dobar seks u velikim količinama. Ako volite partnera i ako vam je privlačan kao prvog dana, uživajte u intimnom odnosu što više. Vratite romantiku u spavaću sobu i učinite svakodnevnicu ljepšom.

Nemojte dopustiti da riječ brak i na vašem jeziku počne značiti nedostatak.

Toliko od mene za danas.

Istaknuta slika:  hellolapomme / Foter / CC BY

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *