Smanjen libido

Izgubila sam seksualnu želju – što sada?!

Ako ste gledali “Seks i grad”, vjerojatno se sjećate Samanthe – nezasitne predatorice s libidom koji graniči s nimfomanijom. Na spektru aseksualnosti do nimfomanije, svi mi možemo definirati svoju razinu seksualne želje. Nekome je normalno biti intiman s partnerom jednom tjedno, a drugima je svaki drugi dan idealna mjera za sretnu vezu. Naravno, tu je i vjerovanje da žene žele seks puno manje negoli muškarci, kao i da muškarci na seks misle svakih šest sekundi.

Seksualna želja proizvod je mnogih procesa u našem tijelu, nekih fizioloških, drugih mentalnih, ali sve u svemu libido koji posjedujemo nije konstanta tijekom života. Naprotiv, razina seksualne želje mijenja se s godinama, ali i ovisi o mnogim drugim faktorima – razini stresa, povezanosti s partnerom, umorom, zdravstvenim stanjem… Naravno, glavni faktor kad je požuda posrijedi jesu hormoni. Uz to što su zaslužni za razlike između ženskoga i muškog spola (upravo je testosteron razlog zašto muškarci češće misle na seks nego žene), oscilacije u razini hormona mogu dovesti i do promjena u ponašanju (samo pomislite na nagle promjene raspoloženja koje osjećate tijekom PMS-a), pa i do porasta libida tijekom ovulacije – to je metoda majke prirode za povećanje šanse za reprodukciju.

Većina romantičnih veza prolazi kroz iste predvidive faze – u početku se ne možete zasitite jedno drugoga, pa po cijele dane provodite u krevetu, a kako vrijeme odmiče, seksualna želja vraća se na nižu razinu koja je svojstvena za vas, pa seksualni odnosi postaju rjeđi (većina parova vodi ljubav dva puta tjedno). Osim ovoga uobičajenog prorjeđivanja odnosa, zahlađenje među plahtama može nastupiti zbog dosade ili nedostatka intimnosti s partnerom. Pritom ne mislim samo na fizičku intimnost nego i na onu psihičku, kad razgovarate, smijete se zajedno, dijelite najdublje tajne i nadanja. Psihička intimnost vrlo je važna za zdravu vezu, a za žene je često i nužna za zdrav i ispunjen seksualni život.

Uz to, libido može biti smanjen zbog različitih drugih stvari – prekomjerna opterećenja na poslu, svakodnevnog stresa, nedovoljno odmora. Sve to može utjecati na to da izgubite vezu sa svojim tijelom, pa samim tim i s vlastitim seksualnim bićem. Ako dojite novorođenče, ako ste trudni, koristite kontracepcijske pilule ili ste ušli u menopauzu, vaš hormonski status se mijenja, što kod velikog postotka žena može dovesti do pada libida. Određeni lijekovi također mogu utjecati na želju za seksom, kao i intenzivne dijete (nedovoljan postotak masti u organizmu onemogućuje normalnu funkciju spolnih hormona).

Što možete učiniti da vratite libido

Nakon svega rečenog, dobra je vijest da gubitak libida nije najbolji izraz upravo zato što ništa nije izgubljeno – vaš libido samo je smanjen, što znači da ga možete vratiti promjenama navika i životnog stila, a nekad i odgovarajućom terapijom. S obzirom na to da faktori za smanjenje libida mogu biti fizičke ili psihološke prirode, i promjene koje je potrebno uvesti ovisit će o vašem konkretnom stanju. Dakle, najprije treba otkriti zbog čega je smanjen vaš libido. Kroz razgovor s liječnikom ili uz malo istraživanja, možete utvrditi je li posrijedi neki od uzroka koje sam gore navela, ili je možda stvar u psihološkim barijerama.

Što god da je u pitanju, pozabavite se uzrokom uz pomoć liječnika, a zatim isprobajte neke od naših savjeta koji će vam pomoći da povećate libido i uživate u seksualnom životu.

Ako ste izgubili želju za seksom zbog nelagode koju osjećate tijekom odnosa, velika je vjerojatnost da je posrijedi vaginalna suhoća. Lubrikant vam može pomoći da smanjite nelagodu, a ako vam osjećaj suhoće smeta u svakodnevnom životu (osjećaj zatezanja, peckanja, svrbeža i suhoće dok šećete, vježbate i slično), ne libite se koristiti vaginalni ovlaživač kad god vam je potreban osjećaj olakšanja.

Kegelove vježbe također mogu pomoći u povećavanju seksualne želje tako što će povećati užitak tijekom odnosa, a istodobno ćete spriječiti probleme s inkontinencijom i prolapsom kasnije tijekom života. Međutim, vježbe za zdjelične mišiće nisu jedine koje mogu pomoći – aktivan život, redovito provođenje vremena na svježem zraku i joga vježbe povećat će prokrvljenost, razinu energije i kisika u vašim tkivima, što će vam omogućiti da se bolje opustite i zaboravite na svakodnevni stres.

Na kraju, unesite malo uzbuđenja u svoju spavaću sobu. Eksperimentirajte različitim pozama, isprobajte seksualne igračke ili ostvarite neku od svojih fantazija. Smanjen libido je stanje koje možete promijeniti uz malo truda, pa ne oklijevajte pronaći upravo ono što vam može vratiti osmijeh na lice i strast među plahtama.

Prijavite se na naš newsletter

O autoru

Lubily Online

5 misli o “Izgubila sam seksualnu želju – što sada?!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *