Djeciji puder

Istražujemo: izaziva li dječji puder rak jajnika?

Nekad davno, dječji puder je sadržavao velike količine azbesta i samim tim predstavljao veliku prijetnju po ljudsko zdravlje. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća u svijetu je zakonom regulirano da puder ne smije sadržavati azbest, što je ovaj prah vratilo na sam vrh ljestvice najkorištenijih proizvoda u obiteljima s bebama i malom djecom. Osim za bebine guze, uvelike ga koriste starije dame kao učinkovito sredstvo za upijanje znoja; kao i djevojke i žene svih uzrasta za osvježavanje intimne regije. Puder je praškasti mineral koji ima veliku upijajuću moć i smanjuje trenje, što ga čini idealnim za održavanje kože suhom, kao i za prevenciju iritacije – otud njegova neizostavna primjena kod beba koje nose pelene.

Međutim, daljnja sudbina dječjeg pudera dovedena je u pitanje nekolicinom studija objavljenih krajem 20. i početkom 21. stoljeća koje su pokazale znatno povećan rizik od razvoja raka jajnika kod žena koje koriste puder za njegu intimne regije. Ti podaci su odjeknuli u javnosti i danas se vode brojne tužbe protiv velikih kompanija koje proizvode dječji puder. Je li situacija doista toliko dramatična ili smo, kao i obično, podlegli senzacionalizmu?

Ima li razloga za paniku?

Godine 2003. objavljena je studija koja je analizirala 16 prethodno provedenih istraživanja sa zaključkom da redovita primjena dječjeg pudera u intimnoj regiji povećava rizik od razvoja raka jajnika za vrtoglavih 30 posto. S obzirom na to da je puder po prirodi vrlo fini prah, njegove iznimno sitne čestice mogu bez puno muke ući u vaginu iz okoliša i nagomilavaju se u stanicama jajnika, povećavajući rizik od oboljenja. Taj učinak je neznatan ako ga primjenjujemo rijetko, ali se drastično uvećava redovitim korištenjem.

Druga strana medalje

Iako ovih 30 posto djeluju zastrašujuće, statistika se ne može tumačiti jednostrano. Naime, prosječan rizik da žena oboli od raka jajnika tijekom života je oko 1,4 posto. Kad na to dodate uvećanje od 30 posto, dobivate rizik od oko 1,8 posto. To više ne zvuči tako strašno, zar ne? Ako još uzmemo u obzir da gore spomenute studije nisu istraživale jesu li ispitanice imale u obitelji osobe s rakom jajnika ili drugim oblicima raka, niti njihove životne navike, jasno je kako je prerano da ove brojke shvaćamo ozbiljno i osudimo puder na izgnanstvo.

Znanje je moć

Kad se pojavi ovakav slučaj, znanstvenici obično komentiraju: “Potrebno je dodatno istraživanje”. I to je doista tako. Zasad postoje osnove da držimo dječji puder pod povećalom i pratimo daljnji razvoj događaja, ali podaci koje imamo ne trebaju izazvati paniku. Važno je da vi kao odgovorna osoba koja vodi brigu o svom tijelu imate potpunu informaciju, a to vam omogućuje da donesete pravilnu odluku.

Ako vas cijela ova priča s puderom pomalo plaši, pronađite druge načine kako biste očuvale svježinu svoga intimnog područja – kupite kvalitetno pamučno rublje, izbjegavajte sintetičke materijale. Ako koristite dnevne uloške – o njima smo već pisali – naučite ih pravilno koristiti. Izaberite odgovarajuća sredstva za intimnu njegu, bez parfema i agresivnih deterdženata.

Toliko od mene.

Do sljedećeg druženja,

Ljubica

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

Istaknuta fotografija: Au Kirk via Foter.com / CC BY

O autoru

Lubily Online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *