zenski-orgazam

G točka i ženski orgazam

Ženski orgazam je samo jedan od aspekata ženske seksualnosti koji je demistificiran znanstvenim istraživanjem. Točnije, ženski orgazam, škakljiva tema mnogih mitova i narodnih priča, postepeno je razotkrivena. Prema rezultatima intezivnih medicinskih istraživanja najbitnije činjenice o ženskom orgazmu su sljedeće:

G točka je stvarna

Priča se da je G točka mala površina u vagini koja pri stimulaciji može dovesti do intezivnih orgazama, međutim čvrste dokaze o postojanju tog područja desetljećima je bilo teže pronaći nego samu G točku. Ipak, 2008. godine jedan talijanski istraživački tim pronašao je anatomske razlike između žena koje mogu postići orgazam uz pomoć G točke i žena koje to ne mogu, što je, očito, razriješilo ovaj misterij. U međuvremenu, istraživači su počeli savjetovati žene kako „koristiti“ svoju G točku, te je uspjeli vidjeti na ultrazvuku.

Mozak se isključi kad žena postiže orgazam

U narodu je uvriježeno mišljenje da ljudi ne mogu razmišljati bistro dok razmišljaju o seksu. Kod većine žena mozak se isključi dok proživljavaju orgazam. Jedno istraživanje, tijekom kojeg je rađeno skeniranje mozga, je pokazalo da su mnogi dijelovi mozga kod žena deaktivirani za vrijeme orgazma, uključujući i onaj dio mozga odgovoran za emocije. Dok je pri ovom istraživanju kod muškarca ovaj efekt bio manje upadljiv, vjerojatno zato što muški orgazam traje kraće od ženskog te ga je zato teže detektirati skeniranjem mozga.

Mnoge žene ne mogu osjetiti orgazam

Prema istraživanju iz 1999. godine oko 43 % žena u Americi ima neku vrstu problema vezano uz seksualni život (Journal of the American Medical association, vol 281, page 537). Ženska seksualna disfunkcija toliko je učestala da se i sama ideja da je riječ o medicinskom slučaju našla na udaru. Kritičari odgovaraju da gotovo polovina ženske populacije ima ovakav problem te postavljaju pitanje nije li naše društvo, zapravo, ono što je nefunkcionalno?

Geni određuju frekvenciju orgazma

Genetska istraživanja ženskoga orgazma pokazuju da se sposobnost žena da dožive orgazam razlikuje i do 45 % i da bi za to odgovornost mogli nositi geni. Mnoge žene nikada ne dožive orgazam tijekom spolnog odnosa, a neke ni dok masturbiraju. Neke od njih možda blokiraju vanjski faktori, poput odgoja, ali istraživanja pokazuju da je utjecaj gena mnogo značajniji.

Tehnologije može pomoći

Najekstremnije rješenje je tzv „orgazmator“. Riječ je o implantu koji se umeće u kičmenu moždinu i stimulira korisnika kada se uključi putem daljinskog upravljača. Usprkos velikim početnim problemima u namjeri da se pronađu dobrovoljci za kliničko ispitivanje, sada je ovo sredstvo u razvoju.

Misterija ipak ostaje

Misterij orgazma ostaje nerazriješen. Ženski orgazam i dalje predstavlja zagonetku za evolucijske biologe. Nejasno je zašto je ženama uopće potreban orgazam!? Posebno je zbunjujuće što velik broj žena ne može postići orgazam tijekom spolnog odnosa, ali može dok masturbira. Prema riječima znanstvenice Elisabeth Loyd, orgazam je evolucijska slučajnost (zabluda) baš kao što su i muškarčeve bradavice koje postoje samo zato što ne postoji dobar razlog da ih nema. Mi iz Multi-Gyn-a ne slažemo se s ovim mišljenjem. Seksualno zadovoljstvo je iskustvo u kojem svaka žena ima pravo uživati!

Photo credit: WillVision Photography / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “G točka i ženski orgazam”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *