ostati u formi tjekom trudnoce

Budite u formi i tijekom trudnoće

Lijep pozdrav, moje dame!
Danas bih vam malo pisala o tome kako ostati u formi dok ste u drugom stanju. Biti u dobroj tjelesnoj formi jedan je od preduvjeta za nekompliciranu trudnoću i lakši porođaj.

Vježbanje tijekom trudnoće

Većina žena koje imaju tzv. zdravu trudnoću, bez komplikacija koje zahtijevaju mirovanje, može normalno nastaviti s vježbanjem. Naravno da nećete moći vježbati istim intenzitetom kao prije. Uvijek se prethodno posavjetujte s liječnikom, koji će vam najvjerojatnije savjetovati da se u prva tri mjeseca morate iznimno čuvati jer pretjerana fizička aktivnost u tom razdoblju može prilično utjecati na negativan ishod trudnoće. Čest je, međutim, slučaj da liječnici pacijenticama potpuno zabrane vježbanje zbog straha da treninzi nisu prilagođeni trudnoći, a da treneri nisu dovoljno kvalificirani niti iskusni voditi trudnicu. Liječnici se vode onom starom narodnom „bolje spriječiti, nego liječiti“ metodom. Ja vam, pak, toplo savjetujem da vodite računa o tome gdje i s kim trenirate.

trudnocaRedovita fizička aktivnost u trudnoći čini vas fizički i psihički snažnijima i polako vas priprema za taj važan dan. Za vrijeme trudnoće mišići leđa (osobito donjeg dijela), trbuha, nogu i karlični mišići pod puno su većim opterećenjem nego inače, što ih čini osjetljivijima na ozljede. Jačanjem mišića karlice (Kegelove vježbe) smanjuje se mogućnost problema koje nosi sve krupniji trbuh, te tako imate veću kontrolu prilikom porođaja.

Uz to, pojačana cirkulacija bolje opskrbljuje fetus kisikom i hranjivim sastojcima, pa možete biti uvjereni da se beba dobro i pravilno razvija.

Koje aktivnosti izabrati?

Za vrijeme trudnoće vaše je tijelo pod teretom i zato je vrlo važno da u tom razdoblju budete što aktivnije, naravno ako vam prilike to dopuštaju. Ako trenirate ili se redovito krećete za vrijeme trudnoće, vaše tijelo ostaje u formi i postaje otpornije na tegobe kao što su mučnina, zatvor, osjećaj slabosti, bolovi u leđima, oticanje zglobova i slično.

Plivanje je najbolji oblik vježbi za trudnice jer je najmanji rizik od ozljeda. Plivanjem ćete smanjiti pritisak na zglobove, a u samo vježbanje uključuje se velik broj mišića tijela, što vam samo može biti od koristi za zdravlje i kondiciju. U vodi možete raditi i lagane vježbice.

vjezbe u trudnociAko ste prije trudnoće redovito trčali, možete nastaviti i tijekom trudnoće, ali obvezno obraćajte pozornost na to što vam tijelo govori.

Biciklizam biste trebali odgoditi za vrijeme nakon poroda, zbog toga što se u razdoblju trudnoće mijenja centar za ravnotežu pa se povećava rizik od pada.

Pilates osnažuje cijelo tijelo (pogotovo leđne i trbušne mišiće) i pomaže da razvijete fleksibilnost tijela. Možete se priključiti nekoj grupi ili nabaviti DVD s pilates vježbama za trudnice.

Joga vas, pak, uči tehnikama disanja i opuštanja, što će vam pomoći u pravilnom disanju pri porodu. Jogom se možete baviti tijekom cijele trudnoće, samo obratite pozornost na neke specifične vježbe.

Seks

Seks je poput sporta: dobar način da ostanete u formi i tijekom trudnoće. Uz to, hormonska slika prilično se mijenja, pa su neke žene u vrijeme trudnoće ili tijekom jednoga razdoblja željnije seksa negoli je to bio slučaj prije trudnoće. Neki tvrde kako vođenje ljubavi u drugom stanju može zakomplicirati trudnoću, no sve dok ne postoji nekih medicinskih bojazni za vaše stanje, smijete imati seksualne odnose koliko god želite. Seks pomaže jačanju mišića karlice, što je vrlo korisno kad jednom krene porođaj.

Do sedmom mjeseca trudnoće ne postoji rizik da sperma dođe u kontakt s bebom. Plod se nalazi u amnionskoj tekućini, koja štiti vašu bebu od bakterija i sperme. S obzirom na to da se mišljenja o seksualnim odnosima tijekom posljednja dva mjeseca trudnoće itekako razlikuju, naš je savjet da slušate vlastito tijelo te rabite prezervativ kako biste bili sigurni da ništa neće poći po zlu.

A jeste li vi bile fizički aktivne tijekom trudnoće?
Podijelite s nama svoja iskustva!

Želim vam sve najbolje i uživajte u trudnoći!

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *