bol pri seksualnom odnosu

Bol pri seksualnom odnosu

Seks bi uvijek trebao pružati ugodu (i mnogo više od toga). Seks je doživljaj kroz koji zaboravljamo svakodnevnicu i ulazimo u carstvo strasti, u kojem vladaju samo zadovoljstvo i sreća. Međutim, svaka treća žena seks ne doživljava kao stanje užitka nego kao bol. Brojni su razlozi koji uzrokuju bol pri seksualnom odnosu i definitivno ih ne treba zanemariti. U nastavku pročitajte opis nekoliko čestih uzročnika bolnog seksualnog odnosa i savjete kako se boriti protiv njih.

Gljivične infekcije vagine

bol u donjem trbuhuOsjećate li jak svrbež u genitalnom području koji raste do praga boli, a slijedi nakon spolnog čina, vrlo je vjerojatno da imate vaginalnu gljivičnu infekciju. Gljivična infekcija, kao što je kandida, može se razviti u slučaju poremećaja normalne fiziološke vaginalne flore. Tada pokušajte normalizirati vaginalnu floru probiotičkim vaginalnim gelom, kao što je FloraPlus. Gelom se stimuliraju laktobacili ili tzv. dobre bakterije u vašoj vagini, čime se vraća ravnoteža u normalno stanje te se suzbija prekomjeran razvoj gljivičnih mikroorganizama. Ako se simptomi ne povuku u roku nekoliko dana, trebate posjetiti ginekologa.

Promjene na maternici i jajnicima

Infekcije grlića maternice, fibroidi, endometrioza, ciste na jajnicima – svi ti problemi mogu se manifestirati kao bol tijekom seksualnog odnosa. U tom slučaju terapiju propisuje vaš ginekolog nakon pregleda.

Seksualno prenosive bolesti

MikroorganizmiNeke spolno prenosive bolesti, kao što su herpes i kondilomi, mogu učiniti genitalno područje bolnim na dodir. Sve spolno prenosive bolesti zahtijevaju odgovarajuću terapiju i apstinenciju od seksa dok se ne dovrši propisani terapijski ciklus. Ako je posrijedi neizlječiva infekcija, kao što je HPV (herpes virus), prijeko je potrebno koristiti zaštitu pri seksualnom odnosu. Partneru treba objasniti koji su sve potencijalni rizici od prijenosa zaraze.

Seks nedugo nakon porođaja

porod i dojenjePosve je očekivano da će nakon porođaja vaše genitalno područje biti sklono iritaciji, bolno i osjetljivo na dodir, osobito ako ste imali epiziotomiju. Potrebno je određeno vrijeme da se vaša koža i sluzokoža oporave. Stoga si dajte vremena prije negoli se prepustite strasti. Liječnička je preporuka da apstinirate od seksa najmanje šest tjedana nakon poroda.

Škrtarite na predigri

Predigra je važna, ne samo da bismo uživali nego i zato što njome pripremamo vaginu za penetraciju. Većini žena potrebno je 20 minuta da se uzbude dovoljno kako bi se spriječio bolan seksualni odnos. Dakle, dajte si vremena i prepustite mašti na volju.

having-sex
Photo credit: crasch / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Vaginalna suhoća

intimate problemsNedostatak vlažnosti u vagini može biti izazvan nedostatkom predigre, ali i lijekovima kao što su preparati za alergije, prehladu i antidepresivi. Menopauza je također čest uzročnik smanjene vlažnosti. Seksualni odnos, dok vagina nije dovoljno vlažna, nije samo neugodno iskustvo nego može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija. Trenje stvara mikroposjekotine, koje su idealan prolaz bakterijama, gljivicama i spolno prenosivim bolestima. Pokušajte s našim LiquiGelom, koji trenutačno smanjuje suhoću vagine i stimulira prirodno vlaženje. Tako sprječavate iritaciju i prevenirate bol.

Alergija na prezervative

Kondomi
Photo credit: Tomizak / Foter / CC BY-ND

Ako ste alergični na lateks, kontakt tijela s prezervativom može izazvati bolne simptome. U tom slučaju probajte prezervative koji nisu od lateksa nego od poliuretana ili nekoga sličnog materijala. Uvijek prethodno provjerite sastav na etiketi kako biste se uvjerili da prezervativi ne sadrži lateks.

Bol tijekom odnosa jedan je od simptoma koji ne smijete ignorirati. Što god da je posrijedi, važno je pronaći uzrok tegobama i podvrgnuti se terapiji koja će pomoći u tome da vam seks postane ponovno ugodno iskustvo, a vas učiniti zdravom ženom.

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lubily Online

3 misli o “Bol pri seksualnom odnosu”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *