prirodni lijekovi protiv bolnih menstruacija

Biljni lijekovi protiv bolnih menstruacija

Imate li bolne menstruacije? Ja ih nemam, ali poznam mnogo djevojaka i žena koje se time ne mogu pohvaliti. Prema nekim istraživanjima, čak 60 posto djevojaka pati od dismenoreje (bolnih i neredovitih menstruacija). Postotak se smanjuje s godinama i zato ne očajavajte! Trebate samo pričekati 15-ak godina prije nego što bolovi nestanu ili, još bolje, strpiti se 35-40 godina dok menstruacija posve ne prestane!

Ovo vam, dakako, nema smisla, posebno ako svaki mjesec tijekom menstruacije trpite strašne bolove. Neću zalaziti u patofiziologiju niti u konvencionalne metode liječenja nego ću navesti neke biljke koje su se kroz povijest koristile u liječenju menstrualnih bolova, ali i u neke druge svrhe. Lista biljaka je nepotpuna, a narodni nazivi za pojedine biljke neprecizni jer se u narodu istim nazivljem često naziva i po nekoliko različitih biljnih vrsta. Stoga ovu listu nikako nemojte uzimati kao uputu za liječenje dismenoreje biljnim preparatima. Ako imate zbilja jake bolove, blagi biljni preparati ionako vam neće biti od velike pomoći, a jake formulacije protiv bolova smiju se primjenjivati samo uz liječnički nadzor i dopuštenje.

Dakle, krenimo…

biljke koje sadrže tanineU davna vremena za ublažavanje menstrualnih tegoba koristile su se biljke koje u sebi sadrže tanin. Zbog svoga trpkog okusa rabile su se i u slučaju dijareje, ali i kao preparat za piling kože. Takve su npr. petoprsta ili srčanik, listovi kupine i šumske jagode, hrastova kora, lisac, ščavnjak (zovu ga i konjsko zelje)…

Petoprsta (zanimljiva latinskog naziva Potentilla erecta) se koristila i kao hemostatik.

Jaki čaj od listova kupine ili šumskih jagoda u prošlosti se rabio i kao abortiv u ranom stadiju trudnoće, a blaži čaj preporučivao se u kasnijoj trudnoći, pa sve do poroda radi smanjivanja porođajnih bolova. Za to su pronađeni i neki dokazi, no epiduralna anestezija ipak je osvojila prvo mjesto u redukciji porođajnih bolova.

Neke biljke koje sadrže glikozide također su se primjenjivale u terapiji dismenoreje.

borovnicaU njih se svrstavaju crna joha, lazarkinja, dan i noć biljka, borovnica… Kora johe se, osim za smanjenje menstrualnih bolova, rabi i za bojanje vune u crno. Lazarkinja se dodaje mirisnim kupkama, a domaća dekorativna biljka dan i noć bila je poznata i kao lijek protiv kožnih bolesti, kašlja i upala mokraćnih kanala. Borovnica i brusnica, dvije vrlo srodne biljke, koriste se i danas za prevenciju i liječenje blažih tegoba urinarnog trakta, a gusti sok od borovnice poznati je „eliksir za vid“. Često ga piju noćni radnici i vozači.

kamilicaRazličite druge biljke, za kojima su posezale mnoge žene u liječenju bolnih menstrualnih tegoba, kao što su zdravac ili živa trava, potočarka ili dragušac, vratić i kamilica, koristile su se i kao učinkoviti antiparazitici. Ulje vratića zbog svojih se toksičnih osobina koristio i kao abortiv, a čaj je služio za ublažavanje bolova.

Čaj od kamilice, lijek protiv svega, zapravo opušta, smiruje digestivni trakt, blago uspavljuje, a primjenu je našao i kao čaj u slučaju prehlade i gripe. Često se spominje i zbog umirujućeg djelovanja kod bolne menstruacije.

ulje noćurkaMožda najdjelotvorniji prirodni lijek je ulje noćurka, koji se i danas uspješno koristi kao terapija za predmenstrualne simptome, ako su takvi da vas ne ometaju u svakodnevnom životu. Ulje sadrži esencijalne masne kiseline, među kojima je i alfa(cis)linolna kiselina, koja smanjuje simptome upale i bolove u tom razdoblju ciklusa. Postoje i druge biljke koje sadrže ovu kiselinu, kao što su borač te crveni ili crni ribizl. No, najpoznatije je ulje noćurke i lako ga možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane i ljekarnama.

Nadam se da vam je ovaj kratak opis biljnih lijekova protiv dismenoreje bio zanimljiv. Također se nadam da ste članak čitali zato što vas ova tema zanima onako usput, a ne zato što se previjate od bolova ispred računala. Ostanite uz nas – možda će vam u tom slučaju pomoći naši savjeti o dijeti protiv PMS-a. 

Pozdrav,
Lana

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

6 misli o “Biljni lijekovi protiv bolnih menstruacija”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *