bacili

Laktobacili – blagotvorne bakterije

Stalno slušamo o laktobacilima. Od toga kako su dobri za zdravlje organizma, kako se bore protiv “loših” mikroorganizama, do toga da ih treba čuvati i pomoći im da se razmnožavaju. A koliko zapravo znamo o njima?

Što su laktobacili?

Lactobacillus_wiki
Izvor: wikipedia

Laktobacili, poznati i pod nazivom Döderleinovi bacili, rod su gram-pozitivnih štapićastih bakterija, koje proizvode mliječnu kiselinu, a u ustima pomažu čak u stvaranju amilaze, enzima zaslužnog za razgradnju šećera. Međutim, ima ih i u hrani i pićima. Navest ću samo neke od njih: jogurt, kiselo tijesto, kiseli kupus, neke vrste sira, kiseli krastavci, vino… Iako laktobacile u pravilo povezujemo s mliječnom kiselinom, jer tako ih i samo ime opisuje, mogu proizvoditi i neke druge produkte metabolizma: octena kiselina, alkohol i ugljični dioksid. Zbog toga sudjeluju u fermentaciji nekih prehrambenih proizvoda, kao što su vino, kiseli kupus ili krastavci. Kao hranu mogu koristiti laktozu, glukozu, ali i neke druge šećere.

Kako nam koriste laktobacili?

jogurt
Photo credit: Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Vrlo često nailazimo na tekstove u kojima se tvrdi da ćemo se redovitim unosom laktobacila (probiotskih proizvoda) zaštiti od urinarnih infekcija, zatvora, srčanih bolesti, dijareje, čira, raka, alergijskih reakcija na hranu, virusnih infekcija, Crohnove bolesti i da ćemo, generalno gledano, pucati od zdravlja. Za mnoge od tih tvrdnji ne postoji dokaz, nego je riječ o pretpostavkama do kojih se došlo na temelju poznatih svojstava laktobacila. Možda za neke ne postoji ni osnova. Ono što laktobacili zasigurno mogu uraditi za nas je sljedeće: tamo gdje se razviju u dovoljnom broju, stvore zaštitnu kiselu sredinu i tako osiguraju nepovoljno tlo za razmnožavanje patogenih bakterija. Na taj način potencijalno nas štite od infekcija probavnog trakta, ako ih unesemo hranom ili pićem.

No, diskutabilno je mogu li oralni probiotici dospjeti dalje od probavnog trakta – do urinarnog ili genitalnog sustava – i na taj način zaštiti organizam od vaginalnih i urinarnih infekcija. Upravo iz tog razloga za vaginalno zdravlje najbolje je da se sredstvo koje potiče rast laktobacila (probiotik) primjenjuje lokalno. Takvi su Multy- Gyn proizvodi.

stafilokok
Photo credit: NIAID / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Nedavno je provedena još jedna studija vezana uz toksine koje proizvodi bakterija streptokok, a koji izazivaju STSS (streptokokni toksični šok sindrom), vrlo opasno stanje koje može imati i letalni ishod. U toj studiji, ispitivanjem briseva koji su uzeti ženama sa zdravom vaginalnom florom, zatim onima s blago poremećenom vaginalnom florom, te ženama s bakterijskom vaginozom, znanstvenici su utvrdili da kod žena s visokim brojem laktobacila postoji manja vjerojatnost pronalaska streptokoknog toksina. Jedna od mnogih vrsta laktobacila koje naseljavaju vaginalnu sluzokožu čak 72 posto suzbija proizvodnju streptokoknog toksina

Jesu li laktobacili uvijek dobri?

pivo kvarenjeNe. Ništa ne može uvijek biti dobro. Neke vrste laktobacila koje žive u našim ustima stvaraju kiselu sredinu, koja je dobar preduvjet za razvoj karijesa. Lactobacillus brevis, vrsta laktobacila zaslužena za kiseljenje kupusa i krastavčića, također je glavni uzročnik kvarenja piva! Pa, vi sad recite da su laktobacili dobri…

Početna slika: adonofrio (Biology101.org) / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

3 misli o “Laktobacili – blagotvorne bakterije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *