pap-smear

Zašto se radi Papa-test?

U današnje doba ne postoji žena koja nije čula za Papanikolau- ili Papa-test. Veliki broj žena, na prijedlog svog ginekologa, ovaj test učini barem jednom, a većina i dva puta godišnje. Ipak, mogu se okladiti da samo mali broj žena zna čemu ovaj test služi.
Papa-test je prva faza u procesu dijagnosticiranja mogućih nepravilnih stanica epitala. Ovo je od velikog značaja jer neke nepravilnosti mogu imati i predkancerogeni karakter.

U slučaju da se rezultat Papa-testa pokaže promjene na ovim stanicama, slijedeća je faza potvrđivanje ili negiranje dobivenog nalaza dijagnostičkim metodama: kolposkopijom, biopsijom i HPV genotipizacijom. Ipak, ukoliko vaš nalaz ukaže na neke manje promjene na epitelu, to još uvijek ne znači da imate neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Test je prvenstveno osmišljen za otkrivanje promjena u epitelu vanjskog ušća grlića maternice i kanala grlića maternice. Rezultati Papa-testa mogu ukazati i na slijedeće: kako na epitel djeluju spolni hormoni estrogen i progesteron. Tako na osnovi izgleda cervikalnih stanica možemo steći uvid u stanje spolnih hormona.

Zatim, iako test nije osmišljen za detekciju spolno prenosivih bolesti, iz njega je moguće vidjeti ima li osoba infekciju herpes virusom ili trihomonijazu.

Također se na nalazu mogu naći i stanice zvane Candida albicans koje mogu ukazivati na postojanje vaginalne gljivične infekcije.

Treba uvijek držati u vidu da Papa-test nije dijagnostička metoda već “screening” test nakon kojeg se postavlja dijagnoza uslijed dodatnih testova. Upravo zato, ukoliko postoje simptomi koji ukazuju na rak, Papa-test nije dovoljan da bi se isključilo postojanje raka, već se dijagnoza postavlja na osnovi drugih metoda (biopsija i histopatološki nalazi).

Kako se radi Papanikolau-test?

Ginekolog uzima vaginalni bris sa prednjeg, vidljivog dijela grlića maternice. Ovaj se bris razmazuje na mikroskopsku pločicu, boji se određenim bojama i zatim šalje na laboratorijsku mikroskopsku analizu. Rezultati analize mogu biti normalni (grupe I i II) ili mogu ukazivati na promjene u ćelijama i zahtijevati dodatnu analizu radi postavljanja dijagnoze (grupe III a, III b i IV)

HPV genotipizacija

Papa-test može ukazati na promjene epitela izazvane Humanim papiloma virusom. Prisustvo virusa se dalje potvrđuje (ili isključuje) tzv. HPV testom kojim se utvrđuje postojanje DNK virusa u ćelijama. Humani papiloma virus vrlo je zastupljen: smatra se da je svaka žena u određenom periodu svog reproduktivnog doba bila zaražena ovim virusom kao i da nakon prolaska simptoma (koji se u najčešćem broju slučajeva niti ne ispolje), virus ostaje mirovati u ćelijama. Od 40-ak poznatih vrsta HPV-a, samo se nekoliko njih povezuje sa pojavom raka grlića maternice.

Kondomi ne štite u potpunosti od HPV-a jer se virus može prenijeti i preko kože koja nije zaštićena.

Posljednjih je godina razvijeno HPV cjepivo. Cijepljenje se smatra sigurnim i preporučuje djevojkama prije njihovog prvog seksualnog odnosa (učinak izostaje ako je osoba već zaražena), ali štiti samo od 2 tipa Humanog papiloma virusa.

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija je dijagnostička metoda pri kojom se na epitel grlića maternice nanosi mala količina kiseline (podsjeća na octenu kiselinu), dio se osvjetljava uređajem, zvanim kolposkop, a zatim se promatra način na koji ćelije reflektiraju svijetlost. Dijelovi tkiva koji se uočavaju kao bjeličaste površine predstavljaju ”rizična mjesta” pa se s takvog mjesta uzima uzorak za biopsiju.

Bitno je znati da je tretman predkancerogenih promjena najčešće uspješan te su upravo zbog toga redovni ginekološki pregledi i Papa-test od velikog značaja u prevenciji raka grlića maternice.

Budite uz nas i saznajte još mnogo toga!
Pozdrav, Lana

Fotografija: euthman / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

One thought on “Zašto se radi Papa-test?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *