Bradavičava žaba

Viseće bradavice na – bradavici!

Na svakih par pristojnih tema, ja se dohvatim i jedne nepristojne. Ok, nije baš nepristojna, ali je svakako nešto o čemu ne želimo razmišljati- sve dok nam se ne dogodi. U pitanju su sitne viseće bradavice, kožni fibromi ili papilomi koje se mogu pojaviti na svim dijelovima tijela: stomaku, preponama, pod pazuhom..pa i na dojkama, oko bradavica, na samoj areoli.

Areola

Da vas podsjetim, areola je tamni pigmentirani dio kože dojke koji okružuje bradavicu. Na areoli nalaze se kao male „grbice“, Montgomeryeve žlijezde, zadužene za lučenje zaštitnoga lipidnoga sloja koji premazuje bradavicu i areolu. Ove žlijezde očvrsnu kada vam je hladno, slično kao i bradavica, a postanu istaknutije tijekom trudnoće i dojenja.

Dakle, ukoliko primijetite blage izrasline na svojim bradavicama, uvjerite se prije nego posjetite doktora nije li riječ o Montgomery žlijezdi.

Izgled visećih bradavica

Viseće bradavice su glatke površine, često šire na vrhu nego u korijenu, znaju biti i blago razgranate. Najčešće se javljaju na dijelovima tijela gdje je koža tanja, gdje dolazi do čestog trljanja- mjesta kao što su prepone, vrat i pazuh.Sastoje se od vezivnoga tkiva pa se zato nazivaju i fibromima. Ukoliko su male, najčešće ih nije potrebno dirati, dok se za veće preporučuje uklanjanje nekom od metoda o kojima ćemo kasnije nešto više reći.

Ipak, kada se bradavica nalazi na areoli buduće majke, dojilje, ovo može predstavljati problem. Tijekom dojenja, ove bradavice mogu stvarati dodatnu bol na već iritiranim dojkama i dojenje tako učiniti izuzetno neprijatnim iskustvom. Da situacija bude još teža- u trudnoći se povećava mogućnost stvaranja bradavica.

Zbog ovoga, iako se u trudnoći većina intervencija izbjegava, trebalo bi se konzultirati s liječnikom i vidjeti postoji li način da se ovakve bradavice uklone.

Uzrok visećih bradavica

Viseće bradavice najčešće su uzrokovane HPV-om (Humanim Papiloma Virusom), zato se one ponekad nazivaju i papilomi.

Sigurno ste upoznati s tim da HPV izaziva genitalne kondilome, a povezuje ga se i sa karcinomom grlića maternice. Nemojmo odmah paničariti ! Samo pojedine vrste HPV-a možemo povezati s rakom, a redovnim Papa-testom omogućavate pravovremeno otkrivanje početka bilo kakvih promjena te ranu intervenciju, ukoliko je ono nužno. S druge strane, procijenjeno je da se većina seksualno aktivnih osoba u nekom trenutku svoga života zarazi nekom vrstom HPV-a, tako da pojava bradavica i nije tako neuobičajena.

Uklanjanje visećih bradavica

Tikva
Photo credit: quinn.anya / Foter / CC BY-SA

Postoje brojne metode uklanjanja ovih bradavica, počevši od onih prihvaćenih od strane medicinskih stručnih krugova do onih koje liječe, ne samo njih, već i mnoge druge bolesti pa tako i rak. Činjenica je da ovih drugih ima mnogo više i da su sporedni efekti ovih metoda uglavnom nepostojeći mada, s druge strane, ni u efekte nikada ne možete biti posve sigurni.

Dakle, da krenemo:

Medicinske metode

Najčešće primjenjivane metode za uklanjanje bradavica su „spaljivanje“ tekućim azotom ( zapravo se radi o njihovom smrzavanju), elektrokauterizacija, lasersko uklanjanje i uklanjanje radio-valovima. Koliko je meni poznato, kod nas se najčešće koristi metoda s tekućim azotom, mada se smatra da je uklanjanje radio-valovima daleko uspješnije. Niti jedna od ovih metoda nije ugodna, neke znaju i boljeti pa se za ublažavanje boli koristi lokalna anestetička krema ili injekcija.

S druge strane, osjetljivost areole najvjerojatnije će vas natjerati da prvo primijenite neku od prirodnih metoda uklanjanja, posebice ako ste u drugom stanju i ne želite da vam netko „spaljuje“ bilo koji dio tijela. Zato vam ovdje pružam nekoliko savjeta.

Narodni lijekovi

Većina lijekova iz narodne radinosti može se pripraviti od sastojaka koje imate u kući. Istovremeno, da bi se pokazala njihova efektivnost, vjerojatno ćete morati primjenjivati terapiju tjednima ili čak mjesecima. Ma koliko god nam se ovaj vremenski period činio dugim, mnogima će djelovati primamljivije od gore navedenih poluinvazivnih metoda.

Tako možete iskušati jednu od sljedećih metoda:

 • Češnjak
  Photo credit: Foter / CC BY-SA

  oblog od biljke čuvarkuće liječi mnoge upale i bolesti pa tako i bradavice

 • trljanje sirovim krompirom ili korom od banane
 • premazivanje pastom od češnjaka (samo ga dobro izgnječite, premažite bradavicu i pustite da odstoji 3 do 4 sata, ponavljajte dok bradavica ne nestane)
 • mlijeko smokve ili maslačka (bijela tekućina koja se pojavi kada prelomite stabljiku) ili crveni sok iz ruse (negdje poznate i kao rosopas) koriste se za uklanjanje bradavica od davnina. Ipak, ovu metodu ne bih preporučila ženama koje će uskoro krenuti s dojenjem.
 • kreda ili puder mogu pomoći da se bradavica osuši i otpadne.

U narodne metode spadaju i razne druge: od premazivanja bradavica puževom sluzi, razne vrste prilično opasnog spaljivanja, do metoda vračanja (ponavljaj čarobne formule na svakoj od bradavica dok ne otpadnu). Ipak, savjetujem vas da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom ili dermatologom prije nego se prepustite nekoj od ovih metoda.

Uostalom, možda vašu bradavicu i ne treba odstraniti.

Pozdrav, Lana

Istaknuta slika: Monkey Mash Button / Foter / CC BY-SA

 

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

4 thoughts on “Viseće bradavice na – bradavici!”

 1. Poštovana Lana,

  pojavila mi se viseca bradavici na areoli, pa sam se bas uspanicila.

  Dakle, nema mesta za brigu kako vidim iz Vašeg teksta.

  1. Draga Tijana,

   najbolje bi bilo da se konzultirate s dermatologom kako biste znali što je najbolje učiniti. U svakom slučaju, nema razloga za paniku. 🙂

 2. Imam crnu modru točku na samoj bradaviti u samoj sredini. Da li to nesto znaci? Nista me ne boli na tom mjestu, ali malo udaljeno boli zadnjih par tjedana.

  1. Draga maminamazo,

   Da bi bili sigurni, obratite se ginekologu. Izuzetno je teško bilo što sa sigurnošću reći na ovaj način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *