bol-u-stomaku-mucnina

Trudnoća ili PMS – gdje je razlika?

Donijeli ste tu značajnu odluku: spremni ste postati majkom! Svjesni ste da to nije uvijek tako lako i da će nekad proći i mjeseci prije nego zatrudnite. Slušat ćete savjete da se trebate relaksirati, da ne smijete puno misliti o tome, da ne trebate svaki posljednju sedmicu mjesečnog ciklusa nastojati uočiti sve one nevidljive znake trudnoće.

Ili ste, pak, imali nezaštićen odnos, a niste spremni imati djecu, pa ćete vrijeme do slijedeće menstruacije provesti nadajući se da su pojačan apetit, anksioznost i glavobolja samo obilježja PMS-a.

Kako ćete uočiti razliku predmenstrualnog sindroma i ranih znakova trudnoće?

Sličnost PMS-a i rane trudnoće

Šta je to što vas najviše živcira kod PMS-a?

Meni osobno smeta bol i napetost grudi. Kad bih se mogla riješiti samo jednog simptoma, odabrala bih ovaj. Ali, znate i same, ovo nije samo znak nadolazeće menstruacije, već je i jedan od prvih znakova trudnoće, koji će vas ujedno pratiti i kroz njezin veći dio.

Promjene rapoloženja, anksioznost i iritabilnost samo su neka od obilježja PMS-a koji momcima daju povoda da nas ismijavaju, ali su i ona svojstvena ranoj trudnoći!

pms-tenzija-iritabilnost

Promjene u kvaliteti sna, povećanje apetita, glavobolja, zamor, osjetljivost kože i pojava akni, promjene u rastu i kvaliteti dlake, mučnina, bol u leđima… mogu nam ukazati bilo na jedno, bilo na drugo stanje.

Pa, ima li kakvih razlika? Naravno! Ako niste trudni, svi će ovi znaci nestati nakon slijedećeg menstrualnog krvarenja. Ovo nam i nije od neke koristi, ne?

Koje su, onda, razlike?

Mnogi bi se složili da je jedini siguran predznak trudnoće – izostanak menstruacije.

Zapravo, odsutnost menstrualnog krvarenja je najpouzdaniji način da budete uvjerene da se ne radi samo o PMS-u. Ipak, mnoge će žene primijetiti lako krvarenje u vrijeme kada bi inače mogle očekivati menstruaciju, čiji je uzrok smještanje jajne stanice u zid maternice. Iz ovog razloga neke žene (posebno djevojke sa neurednim menstruacijama) ne primijete trudnoću, misleći da je ovo lako krvarenje zapravo menstruacija.

Ali postoje i druga obilježja, karakteristična za trudnoću.

Na primjer, tjelesna temperatura.

trudnoca-ili-pms

Tokom ovulacije, bazalna tjelesna temperatura je 0.5ºC do 1.5ºC viša nego redovna, da bi se pred završetak ciklusa vratila u prijašnje stanje. Ako ste zanijeli, bazalna temperatura će ostati povišena i duže od dvije sedmice nakon začeća.

Zatim, tu je učestalo mokrenje.
Ovaj simptom mnoge žene uoče i prije pojave drugih obilježja. Čuvajte se nazeba i bakterijskih infekcija rodnice i mokraćnog mjehura – kada je sva vaša pozornost usmjerena na osmatranje znakova trudnoće, ove bolesti vas mogu prevariti.

Nagovijestila sam da je mučnina obilježje kako PMS-a, tako i trudnoće. Ipak, malo žena pati od mučnine u menstrualnom ciklusu, ali oko 90% njih ima ozbiljne mučnine sa povraćanjem u trudnoći. Poznata kao jutarnja mučnina (koja je od vas bila trudna, zna da se ona ne javlja samo u jutro), ovaj znak se javlja među prvima, već u prvih nekoliko sedmica nakon začeća.

Nesklonost prema određenim namirnicama je također poznat znak trudnoće, koji se teško može zamijeniti za PMS. Mada, to bi moglo značiti da ste oboljeli od neke stomačne boljke. Budite oprezni!

test-trudnoce

Kako vidite, PMS i rana trudnoća su vrlo slične, a rijetke razlike ne mogu biti sigurna obilježja trudnoće, već samo nagovještaji, sve do dana kada biste redovno očekivali menstruaciju. U to vrijeme bi i test na trudnoću mogao pouzdano utvrditi o čemu se radi, pa ako je pozitivan – vrijeme je da posjetite svog liječnika za savjet!

S druge strane, ako vam je menstruacija stigla na vrijeme i sada ste presretne, nakon par sedmica straha, nadamo se da ste izvukle pouku. Savjetujemo vas da ubuduće bolje pazite.
Upotrebom kondoma zaštit ćete se ne samo od neželjene trudnoće, već i od spolno prenosivih bolesti.

Uživajte u svom ljubavnom životu i čuvajte se.
Pozdrav, Lana

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

11 thoughts on “Trudnoća ili PMS – gdje je razlika?”

  1. Draga Anastasija,

   šanse su vrlo male, ali teoretski jeste moguće. Kada se ejakulat unese u vaginu prstima, velika je vjerojatnost da spermatozioidi neće dosegnuti jajnu stanicu i da će biti uništeni u samoj vagini. Ipak, mala šansa za trudnoću postoji.

   Srdačan pozdrav

 1. da li su mogući simptomi 2-3 dana nakon mogućeg začeća?
  i da li je moguće da dođe do neželjne trudnoće samo zbog preejaklativne tečnosti?
  (2-3 dana pred plodne dane i 2 dana nakon završetka menstrualnog krvarenja koje traje 7 dana a ciklus 30)

  1. Draga inkognito,

   Pojava simptoma tako brzo nakon začeća nije uobičajena i vjerojatno je rezultat stresa prije nego realan simptom. Začeće preejakulativnom tekućinom jeste moguće, ali su šanse male.

 2. Htijela bi pitat nesto jer me strah od trudnoce najime ne kasni mi imala sam zadnju menstruvaciju 2 .7 al sam pocela krvarit ima vec 10 dana al slabo krvarenje i sad je slabo zanima me jel to normalno jer nemam jako krvarenje ko obicno imam 2 dana jace ostalo 3 slabije i sad me boli ispod stomak mozete li mi odg dal mogu sumjati na van matericnu trudnocu jer sam vec dva puta imala tako pa se bojim

  1. Draga Marijana,

   krvarenje između ciklusa može biti znak različitih problema, pa je naša preporuka da posjetite ginekologa kako biste znali o čemu se točno radi. Nemojte pretjerano brinuti, ali nemojte ni odlagati posjet ginekologu. Ako problem postoji, što se prije otkrije, to će biti lakše riješiti ga.

 3. Iscekujem menstruaciju treba doci za dan dva,prije 2 dana primjetila sam rozi iscjedak koji se postepeno povecava i me prestaje trenutno je jos prisutan i imam bolove u stomaku takodjer i bubuljice (to su simptomi koje uvijek imam).Da li je to samo znak da dolazi menstruacija i ima li potrebe za brigu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *