kegelove vježbe

Kegelove vježbe

Jeste li čuli za Kegelove vježbe? Znate li čemu služe? Kako se izvode? Mnoge mame prvi put čuju za njih na trudničkim tečajevima, iako se njihova korist uočava tek onda ako se rade redovito, bez obzira na dob i zdravstveno stanje i bez obzira na to čeka li vas porođaj ili vam je liječnik izričito naglasio da ih trebate raditi.

Za početak trebamo znati šta su mišići karličnog dna. To je grupa mišića koja se nalazi na dnu karlice čija je glavna uloga držanja organa karlice na svom mjestu. Neki od ovih mišića okružuju tjelesne otvore i zovu se sfinkteri. Ukoliko oslabe mišići karličnog dna, može doći do niza problema od kojih su najizraženiji urinarna inkontinencija i prolaps maternice. Prolaps ili ispadanje maternice je stanje u kojem se maternica pomjeri iz prirodnog položaja, što izaziva mnoge druge probleme. Tokom trudnoće, kada dolazi do „razvlačenja“ ovih mišića, mogu se javiti inkontinencija i prolaps, a poseban rizik postoji nakon porođaja kada Kegalove vježbe čine jednu od glavnih terapija za oporavak.

S druge strane, jačanje mišića karličnog dna preporučuje se kao terapija kod nekih poremećaja u seksualnoj funkciji- kako žena, tako i muškaraca. Kod muškaraca, Kegelove vježbe mogu pomoći kod erektilne disfunkcije ili prijevremene ejakulacije, dok žene, koje svjesno uspijevaju kontrolirati ove mišiće, mogu dodatno seksualno stimulirati sebe i partnera tokom intimnog čina. Gejše su radile vježbe ovog tipa kako bi ojačale mišiće koji okružuju vaginalni otvor, pa time pružale veće zadovoljstvo svojim muškarcima i imale veću kontrolu nad vlastitim užitkom.

Kako se izvode Kegelove vježbe?

Najbolje je izvoditi ih kada ste sami kod kuće, iako ovaj tip vježbe neće niko primjetiti i kad biste ih izvodili u društvu. Možda ćete djelovati odsutno, ali ako vas pitaju o čemu ste razmišljali, recite da ste nešto brojali u sebi 😉

Dok sjedite, pokušajte stegnuti mišiće kao da se suzdržavate od odlaska na WC. Stegnite ove mišiće na 3 sekunde pa ih opustite na 3 sekunde. Ponovite ovu radnju 10 do 15 puta. Seriju ovih vježbi treba raditi barem tri puta dnevno jer su Kegelove vježbe efikasne samo ukoliko se redovno prakticiraju.

Pazite koje mišiće stežete. Ukoliko osjećate tenziju u stomaku, negdje griješite u koracima. Postoje čak i medicinski (pa i pseudomedicinski) uređaji koji omogućuju liječnicima da „izmjere“ radite li pravilno vježbe, odnosno da kvalificiraju i kvantificiraju pritisak koji radite prilikom zatezanja mišića dna karlice.

Osim ovih, postoje i naprave koje služe baš za vježbanje (utezi za vaginu 🙂 ) koje s vremenom povećavaju otpor ovim mišićima pa su vježbe koje radite s vremenom efektivnije. Umjesto da povećavate broj ponavljanja ili broj serija koje napravite tokom dana, ovi uređaji omogućuju vam da radite istu količinu vježbi, ali sa većom efektivnošću.

Elektrostimulacija mišića je također moguća, ali se smatra manje efektivnom od vježbi.

Iskreno, ove bih vježbe preporučila svim damama jer s jedne strane pomažu uživanju u seksu, a s druge strane spriječavaju nekoliko ozbiljnih problema koji se mogu javiti. A šta je bolje od zdravlja i uživanja skupa?

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

5 thoughts on “Kegelove vježbe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *