Pilula

Jutro poslije

Na što prvo pomislite kad pročitate ili čujete izraz „jutro poslije“? Pomislite na pilule, naravno. Svima nam je poznato čemu služe pilule za „jutro poslije“ ili pod drugim nazivom, postkoitalne pilule, a mnoge su od nas imale priliku primijeniti ih na sebi. Ipak, šta zapravo one rade u nama i treba li se oslanjati na njih u većoj mjeri, rijetko se koja od nas zapitala.

Pilule za jutro poslije su hormonske pilule koje, ako se popiju u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, mogu spriječiti trudnoću. Uglavnom sadrže određeni progestin (kao npr levonorgestrel) koji se kroz jednu ili dvije doze unese u vaš organizam u dovoljnoj količini da vam na određeni način poremeti uobičajen ciklus- inhibira ovulaciju i tako sprječava oplodnju jajne stanice. Ovo također znači i to da, ukoliko se rizičan seksualni odnos dogodio taman u vrijeme ovulacije, a spermatozoidi su do jajne stanice stigli brže, nego vi do apoteke, primjena ove pilule posve uzaludna.

Sigurno se sad pitate isplati li se uopšte uzimati ovu terapiju nekoliko sati nakon seksa i uspijevaju li spermatozoidi opstati toliko dugo unutar vagine? Vaginalna sredina je kisela i zato većina spermatozoida „otpadne“ u prvih 12 sati, međutim, kada dospiju u grlić maternice, gdje su uvjeti za život nešto bolji, spermatozoidi mogu opstati i do 7 dana, čekajući jajnu stanicu. Činjenica jeste da se njihova sposobnost oplođivanja jajne stanice uveliko smanjuje nakon 72 sata, no mogućnost oplodnje i dalje postoji u slučaju ovulacije.

u svadji
Dating in public transport… by Thomas Leuthard | CC

Zato su postkoitalne pilule ipak najdjelotvornije ako ih popijete neposredno nakon spolnog odnosa ili što prije. Ako ih uzmete 24 sata nakon odnosa, njihova efikasnost je smanjena na 95% , a nakon 72 sata, djelotvornost opada na 89% . Neki smatraju da bi ove tablete bilo dobro imati u kućnoj ljekarni, čemu se ja ozbiljno protivim. One ne smiju pružati primarno sredstvo zaštite na koje ćemo se oslanjati. Oslanjajte se na druge, sigurnije tipove kontracepcija: kondome (koji vas čuvaju i od spolno prenosivih bolesti), pilule za kontracepciju (koje predstavljaju mnogo manji hormonalni šok za organizam), spiralu (ako imate stalnog partnera i ne želite razmišljati o kontracepciji na dnevnoj razini ili od slučaja do slučaja)…Postoje mnoge opcije i najbolje se posavjetovati sa svojim ginekologom oko izbora i tako donijeti najbolju odluku za sebe.

Sporedni efekti:

Djevojka na ulici
ira-5 by xvire1969  | CC

Već sam spomenula hormonalni šok za organizam. Pilula za „jutro poslije“ je upravo to : šok čiji je krajnji cilj spriječiti jedan od prirodnih procesa u menstrualnom ciklusu, a to je ovulacija. Dobro nam je poznato da spolni hormoni ne djeluju samo na spolne funkcije. Za primjer uzmite PMS: krenimo od poremećaja apetita, glavobolje, mučnine, malaksalosti i da ne nabrajam dalje…pa sve do nervoze i netrepljivosti prema svima i svemu. Ukoliko se odlučite uzeti postkoitalnu pilulu, budite spremni na sve sporedne efekte, a to su:

  • mučnina
  • glavobolja
  • povraćanje
  • bol u stomaku
  • krvarenje u roku od sljedećih sedam dana ili kašnjenje menstrualne krvi
  • zamor
  • nesvjestica
  • osjetljivost u grudima

Šta sada mislite u korištenju ovoga sredstva zaštite?

Eto, informisala sam vas i moje je mišljenje da ih ne biste trebali upotrebljavati ukoliko nije neizbježno.

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

2 thoughts on “Jutro poslije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *