bacili

Laktobacili- blagotvorne bakterije

Stalno slušamo o laktobacilima: kako su dobri za zdravlje organizma, kako se bore protiv “loših” mikroorganizama, kako ih treba čuvati i pomoći im da se razmnožavaju. A koliko zapravo znamo o njima?

Šta su laktobacili?

Lactobacillus_wiki
Izvor: wikipedia

Laktobacili, poznati i pod nazivom- Dederlajnovi bacilli, rod su gram- pozitivnih štapićastih bakterija, koje proizvode mliječnu kiselinu, a u ustima pomažu čak u stvaranju amilaze, enzima zasluženog za razgradnju šećera. Međutim, njih ima u različitoj hrani koju jedemo i piću koje pijemo. Navest ću samo neke od njih: jogurt, kiselo tijesto, kiseli kupus, neke vrste sira, kiseli krastavčići, vino…Vidite, iako smo laktobacile uvijek povezivali sa mliječnom kiselinom, jer tako ih i samo ime opisuje, oni mogu proizvoditi i neke druge produkte metabolizma:  octena kiselina, alkohol i ugljen- dioksid. Zbog toga oni sudjeluju u fermentaciji nekih proizvoda, kao što su vino, kiseli kupus ili kornišoni , Kao hranu mogu koristiti laktozu, glukozu, kao i neke druge šećere.

Kako nam koriste laktobacili?

jogurt
Photo credit: Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Vrlo često nailazimo na tekstove koji tvrde da ćemo redovnim unosom laktobacila (probiotskih proizvoda) zaštiti se od urinarnih infekcija, zatvora, srčanih bolesti, dijareje, čira, raka, alergijskih reakcija na hranu, virusnih infekcija, Kronove bolesti i da ćemo, generalno gledano, pucati od zdravlja. Za mnoge od ovih tvrdnja ne postoji dokaz, već se radi o pretpostavkama na osnovi poznatih svojstava laktobacila. Moguće je da za neke ne postoji ni osnova. Ono što laktobacili sigurno mogu uraditi za nas je slijedeće: tamo gdje se razviju u dovoljnom broju, naprave zaštitnu kiselu sredinu i tako stvore nepovoljno tlo za razmnožavanje mnogih patogenih bakterija. Na ovaj način, oni nas potencijalno štite od infekcija probavnog trakta ukoliko ih unesemo hranom ili pićem.

Međutim, diskutabilno je mogu li oralni probiotici dospjeti dalje od probavnog trakta – do urinarnog ili genitalnog sistema – i na taj način zaštiti organizam od vaginalnih i urinarnih infekcija. Iz ovog razloga, za vaginalno zdravlje je najbolje da se neko sredstvo koje potiče rast laktobacila (probiotik) primjenjuje lokalno. Takvi su Multi- Gyn proizvodi.

stafilokok
Photo credit: NIAID / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Nedavno je napravljena još jedna studija, vezana za toksine koje proizvodi bakterija Streptokok, a koji izazivaju STSS (Streptokokni Toksični Šok Sindrom), vrlo opasno stanje koje može imati i letalni ishod. U ovoj studiji, ispitivanjem brisa žena sa zdravom vaginalnom florom, onih sa blagim poremećajem vaginalne flore, kao i onih sa bakterijskom vaginozom, znanstvenici su utvrdili da kod žena s visokim brojem laktobacila postoji manja vjerovatnoća pronalaska streptokoknog toksina. Jedna od mnogih vrsta laktobacila koje naseljavaju vaginalnu sluzokožu suzbija proizvodnju streptokoknog toksina za čak 72 %.

Jesu li laktobacili uvijek dobri?

pivo kvarenjeNe. Ništa ne može uvijek biti dobro. Neke vrste laktobacila koje žive u našim ustima stvaraju kiselu sredinu, koja je dobar preduvjet za razvoj karijesa. Lactobacillus brevis, vrsta laktobacila, zaslužena za kiseljenje kupusa i krastavčića, također je glavni uzročnik kvarenja piva! Pa, vi sad recite da su laktobacili dobri…

Početna slika: adonofrio (Biology101.org) / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

3 thoughts on “Laktobacili- blagotvorne bakterije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *