bol u toku ciklusa

A kako se vi osjećate tijekom menstruacije

Provela sam pola dana gunđajući. Kažu da se nakon poroda menstrualni bolovi znatno smanje, ali meni se očito nije posrećilo. Počinjem razmišljati o tome da se nakon poroda žene samo manje žale jer imaju važnijih stvari o kojima razmišljaju i brinu. Vidjet ćemo, možda s drugim djetetom budem imala više sreće.

Jeste li se ikad zapitale što zapravo izaziva menstrualne bolove?

Tek sada nakon poroda shvaćam da su menstrualni bolovi slični vrlo blagim kontrakcijama, što zapravo i jesu – vrlo blage kontrakcije.
Krenimo od početka!

kalendarPrve menstruacije najčešće nisu jako bolne. Jajna stanica prvih nekoliko mjeseci se ne priprema za oplodnju, pa tako prvih nekoliko ciklusa prolazi bez ovulacije.

A tijekom ovulacije, ako se jajna stanica oplodi, ona se ugrađuje u zid maternice. Ako do oplodnje ne dođe, jajna stanica se odbacuje. Ni unutarnji zid maternice, koji se također pripremao za oplodnju, više nije potreban u ovome ciklusu pa tijelo treba i njega nekako izbaciti. Organizam stoga luči prostaglandine, a kako se skupljaju krvne žile, nastaje ishemija tkiva (nedovoljan dotok kisika) unutarnjeg zida maternice, pa ta površina sluznice počinje odumirati, nakon čega je izbacujemo kroz menstrualno krvarenje.

Da bi se dijelovi tkiva uspješno izbacili, maternica se grči, odnosno kontrahira, istiskujući na taj način nepotrebno tkivo. Grčevi izazivaju bol, najčešće tijekom prva dva dana menstruacije. Izrazito bolan menstruacijski ciklus u medicini se naziva dismenoreja.

Ako ne postoji određeno medicinsko stanje koje uzrokuje neuobičajeno bolne menstruacije, tada govorimo o primarnoj dismenoreji. Ona se može pokazati ozbiljnom ako je grlić maternice uži. Nedostatak fizičke aktivnosti i stanje stresa također mogu pridonijeti da se u ovom razdoblju ciklusa pojedine žene osjećaju loše.

Ako postoji medicinski problem koji izaziva bol tijekom ciklusa, riječ je o sekundarnoj dismenoreji. Nju dijagnosticira ginekolog i, ovisno o uzroku, prepisuje terapiju.

Što možete učiniti da biste ublažili menstrualne bolove?

ulje noćurkaNedavno sam pisala blog na temu biljnih lijekova koji mogu pomoći u borbi protiv bolnih menstruacija. Zapravo, napisala sam blog o biljnim pripravcima koji su se koristili kroz povijesti u mnoge svrhe. Jedini biljni preparat koji se i danas uspješno koristi za ublažavanje bolnih menstruacija je ulje noćurka.

A prije nego što se bacite na analgetike, pročitajte nekoliko drugih korisnih savjeta i pokušajte s njihovom primjenom. Sve smo različite: nekima će jedan preparat ili savjet donijeti olakšanje, drugima će pomoći nešto drugo. Evo preporuka:

Nadam se da će vam neki od ovih savjeta biti od pomoći, ako ništa drugo, da vam barem pruže ugodu dok ih isprobavate.

Toliko za danas, moje dame
Pozdrav, Lana!

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *