koristiti kondom

5 činjenica o spolno prenosivim bolestima

Upražnjavate li siguran seks? Ako su vaši odgovori „katkad“ ili „valjda“, onda se opasno igrate s vlastitim intimnim zdravljem. Za početak, je li do vas stigla informacija da je polovica oboljelih u starosnoj grupi od 15 do 24 godine? Niste to znali? Onda pročitajte još nekoliko činjenica koje će vas možda natjerati da se počnete brinuti o vlastitom zdravlju.

1. Žene su podložnije spolno prenosivim bolestima

I to nema veze s promjenom partnera nego s anatomijom. Lakše je muškarcima prenijeti spolnu bolest ženama, nego obratno. Spolno prenosive bolesti također se teže otkrivaju kod žena.

2. Postoji više od 25 vrsta spolno prenosivih bolesti

Najčešće spolno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne uši i trihomonijaza. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.

3. Neke spolne bolesti nemaju vidljive simptome

Takve podmukle bolesti najlakše se prenose. Možda vaš partner ne zna da je zaražen. Možda to još ne znate ni vi. Infekcija klamidijom je asimptomatična. Kod HIV-a može proći deset ili više godina dok se ne primijete simptomi. Vrijeme otkrivanja ovisi o tome o kojoj je spolnoj bolesti riječ. Lako ih je zamijeniti infekcijama urinarnog trakta ili gljivičnim infekcijama, a nije nužno da imate simptome da biste bili prenosilac.

4. Spolne bolesti prenose se i oralnim seksom

Iako je široko prihvaćeno vjerovanje da je oralni seks siguran, to zapravo nije istina. Poseban je rizik kod zaraza gonorejom, sifilisom, herpesom, hepatitisom B i HPV-om. Uvijek koristite prezervativ kod oralnog seksa s novim partnerom. Dame bi trebale koristiti i ženske prezervative. Infekcija prelazi s osobe na osobu putem sperme, vaginalne tekućine i krvi. Može dospjeti i u organizam ako u ustima, vagini ili analnom otvoru postoje minijaturne fisure (ranice).

5. Spolne bolesti mogu se liječiti, ali nisu sve izlječive

Bakterijske infekcije kao što su klamidija, gonoreja i sifilis mogu se izliječiti antibioticima. Virusne bolesti poput herpesa, hepatitisa B, HIV-a i HPV-a su neizlječive, ali se mogu držati pod kontrolom. Život sa spolno prenosivom bolešću može utjecati ne samo na fizičko, nego i na mentalno i emotivno zdravlje. Prema novim partnerima morate biti iskreni i otkriti im ako ste imali ili imate neku bolest.

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

2 misli o “5 činjenica o spolno prenosivim bolestima”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *