Menopauza

15 znakova menopauze

Riječ menopauza u doslovnom prijevodu znači kraj mjesečnih ciklusa. Svaku ženu čeka menopauza i ne može se izbjeći. Mnoge od njih, pak, strahuju jer menopauza označava prestanak plodnog razdoblja u njihovu životu i, na izvjestan način, početak razdoblja kad žena postaje “baka”. Obično se događa u srednjim godinama, kod žena između 40 i 60 godina.

Prelazak iz plodne u neplodnu fazu života nije iznenadan nego mu prethodi i do nekoliko godina primjetnih promjena u organizmu. Kod nekih žena promjene su izraženije, a neke ih manje primjećuju. Iako često govorimo o simptomima (a to je izraz koji mnogi vezuju uz bolest), posrijedi su fiziološke promjene koje su posve prirodne i posljedica su starenja organizma.

Zamislite, uostalom, da je priroda dopustila ženama da rađaju djecu i u poznim godinama! Tako bi gospođa mama imala 55 godina različitih negativnih utjecaja (zračenja, hrane, pića, onečišćenog zraka…) na svoje jajne stanice, pa je veliko pitanje koliko se zdravo dijete može razviti. Ako, pak, sve prođe savršeno i nema nikakvih genetskih poremećaja i malformacija, organizam 55-godišnjakinje nije u jednakoj snazi ​​i punom zdravlju kao što je sa 25 ili 30.

Koliko god neželjenu, menopauzu je priroda ipak napravila s dobrom svrhom.

Ne možete predvidjeti na koji način će se menopauza i razdoblje prije menopauze javiti kod vas, niti kad će nastupiti. Nekad se prvi znakovi osjete već u kasnim tridesetim godinama, a to mogu biti:

 1. Neobjašnjivo povećanje tjelesne težine
 2. Glavobolje i migrene
 3. Zamor
 4. Nagle promjene raspoloženja
 5. Smanjena želja za seksom
 6. Depresija
 7. Iritabilnost
 8. Nemogućnost kontrole stresa
 9. Osjetljivost grudi
 10. Pojačana želja za pojedinim namirnicama (kofein, slatkiši i ugljikohidrati)
 11. Zadržavanje vode u organizmu
 12. Valunzi ili napadi vrućine, uz noćno znojenje
 13. Neredovnost ciklusa
 14. Bol u zglobovima i ukočenost
 15. Suhoća vagine

Ako primjećujete kod sebe neke od ovih simptoma, svakako proučite sljedeće savjete o prehrani. A što se tiče suhoće vagine, tegobe možete smanjiti korištenjem lubrikanata na bazi vode tijekom seksualnog odnosa – odaberite proizvod koji ne sadrže iritanse jer će vam pružiti dugotrajan učinak.

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

Jedna misao o “15 znakova menopauze”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *