savjeti za trudnice

10 savjeta koje svaka trudnica mora znati… ali se neće svakoj svidjeti

Mnoge će se buduće mame uvrijediti ako im komentirate trbuh ili izgled. Ipak, postoje savjeti koje svaka trudnica mora čuti, a neki od njih poklapaju se s tim uvredljivim opaskama. Ako vam kojim slučajem majke, sestre, susjede ili tete nisu još dosadile, pročitajte ovdje što treba raditi i što znati u tom prelijepom razdoblju.

1. Povećajte tjelesnu težinu – ali zdravo!

Posve je prirodno da tijekom trudnoće dobijete pokoji kilogram. Točnije, od 10 do 15, ovisno o vašoj tjelesnoj konstituciji. Beba će, nakon rođenja, imati puno manje od toga, ali su joj sva ta prateća oprema i rezervno gorivo potrebni za zdrav razvoj. Tijelo će vam tražiti sve i svašta, no budite svjesne da iz “svega i svačega” što jedete tijekom trudnoće, beba uzima sve što vrijedi, a vama ostaju samo otpaci. Nikako nemojte držati stroge dijete, ali se potrudite da vam prehrana bude relativno zdrava: kad god poželite neku brzu hranu, a vi brzo nađite neko voće ili povrće. Poslije toga se počastite s nekoliko zalogaja brze hrane.

2. Ako vas sve boli – vježbajte!

Posavjetujte se s liječnikom i provjerite je li vam trudnoća takva da vam je dopušteno vježbati. Sigurno će vas mučiti bol u leđima i u predjelu zdjelice, koji nastaje zbog naglog povećanja tjelesne težine i tlaka. Lagane vježbe pod nadzorom stručne osobe (prenatalne vježbe) blagotvorno će utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Uz to, tako ćete moći upoznati i druge buduće mame, te razmjenjivati ​​iskustva i savjete s njima. Dakle, uz liječnički savjet i stručnu pomoć, lagana fizička aktivnost pomoći će vam da pregurate i vrijeme kad ste same sebi najteže!

Sjetite se da su najvažnije od svih – Kegelove vježbe! One vam mogu pomoći pri porođaju, a svakako će vam ubrzati oporavak i smanjiti mogućnost komplikacija nakon poroda.

3. Što ćemo ako se pojave strije?

Ništa. Jeste li ikad pomislile kako biste baš voljele da nemate ožiljak od cjepiva koje smo svi primili kao djeca? Strije nisu ni prva ni posljednja nesavršenost na našim tijelima, koja nas čini onim što jesmo. Pojava strija uvelike ovisi o vašoj genetici, slično kao i debljanje, ali ih možete ublažiti. Postoje kreme posebno namijenjene povećanju elastičnosti kože, no nemojte se uzdati samo u njih. Opće zdravstveno stanje lako se pokazuje kroz kožu, te se potrudite zdravo hraniti i piti dovoljno tekućine.

trudnica na plazi

4. Vaginalno zdravlje sada je važnije nego ikad

Sad je trenutak da zaboravite na tabue. Ako imate neki problem, nelagodu, nedoumicu… posavjetujte se sa svojim liječnikom. Katkad svrbež i pojačan iscjedak upućuju na stanje koje je, iako neugodno, u trudnoći relativno bezopasno. No, isti ti simptomi mogu ukazivati ​​i na druge bolesti koje mogu ugroziti zdravlje vaše bebe. Stoga, nemojte se sramiti, nego se konzultirajte sa svojim liječnikom ili ginekologom. Linija Multi-Gyn ima potpuno prirodne proizvode koji se mogu koristiti tijekom trudnoće i dojenja, a rješavaju neke uobičajene tegobe koje se mogu javiti u ovom razdoblju.

5. Razgovarajte o porođaju

Iako će vam mnogi reći da se time ne zamarate, jer je svaki porođaj drukčiji, te ćete se samo uplašiti slušajući tuđe priče, mi vam preporučujemo da ih čujete. Neke od tih priča bit će strašne, neke ohrabrujuće. Upustile ste se u ovo putovanje zvano trudnoća – znajući što vas čeka na kraju puta. Budite spremne na sve!

6. Epiziotomija

Znate li što je? Zašto je dobra? Zašto je loša? Je li uvijek nužna ili je se može izbjeći? Može li se povećati elastičnost perineuma prije poroda? Raspitajte se, doznajte što više i odlučite što želite. U našim krajevima epiziotomija je godinama bila rutina. Razgovarajte s liječnikom koji će vas porađati, te mu stavite do znanja želite li ili ne da vam obavi epiziotomiju. Morate imati na umu da je ona nekad nužna kako bi beba uspjela proći kroz porođajni kanal.

7. Budite svjesne da ćete se promijeniti – tamo dolje

Ne bi mi ni na kraj pameti bilo da razmišljam o tome, da mi sestra nije jednom prilikom to rekla – kad sam bila u osmom mjesecu trudnoće. Pomisao da će se promijeniti izgled mojih intimnih dijelova, nije me uznemirila. Iskreno, znala sam kako izgledam, ali nisam mislila da je estetika ovdje od neke važnosti. Vagina kao vagina. No, nije samo o izgledu riječ – promijenit će se osjećaj. Neke od nas će možda imati veću ranu, pa će se dulje javljati bol. Neke će možda zbog hormonskih poremećaja patiti od suhoće ili infekcija. Neke će imati strah od penetracije, te bol zbog psihosomatske reakcije. Zapamtite jedno: porođaj je najteži i najvažniji posao koji ćete u životu obaviti.

8. Naspavajte se…

…jer poslije nećete moći. Koliko sam često to čula, na nos mi je izašla ta rečenica. Reći ću vam nešto drugo: nemojte sada spavati zato što poslije nećete moći, nego zato što vam je SADA to potrebno. Vi gradite novi život. Treba vam za to puno snage. Ako vam je neudobno, pokušajte koristiti dodatne jastuke – stavite jastuk između nogu, obgrlite ga, podbočite se. Postoje i posebni jastuci za trudnice i dojilje, možda će vam baš jedan takav omogućiti da se posljednjih noći uoči porođaja naspavate i spremiti snagu koja će vam tada biti najpotrebnija.

9. Savjete saslušajte uvijek, ali prihvaćajte selektivno

Svi će vam ponešto reći. Svi će imati štogod preporučiti. Vaš trbuh privlačit će ljude, osobito starije žene, koje će na neki način željeti opet imaju udjela u trudnoći. Savjeta će biti previše i nekad će biti dosadni. Ipak, nemojte biti grube – saslušajte, klimnite glavom i pohraniti sve te informacije negdje u svojoj svijesti. Možda će vam nekad zatrebati (a možda i neće, ali ništa ne košta).

10. Uživajte

Znam – teške ste same sebi, zlo vam je, boli vas cijela zdjelica, svi vas zamaraju svojim pričama o porodu i djeci, a vi se ne biste mrdale iz kreveta po cijeli dan. Ipak, ima toliko lijepih trenutaka u trudnoći koje trebate cijeniti: kad prvi put prepoznate neki dio tijela na ultrazvuku; kad saznate je li dečko ili curica; kad osjetite prve pokrete, prva štucanja; kada smišljate imena i opremate dječju sobu … Toliko toga.

Pročitajte više o Multi-Gyn proizvodima

O autoru

Lana Orton

Farmaceut zalutao u IT. Majka, kćer, sestra, supruga. Pjeva, svira, piše i voli cijeli svijet. Bavi se ženskim intimnim zdravljem od 2011. godine.

2 misli o “10 savjeta koje svaka trudnica mora znati… ali se neće svakoj svidjeti”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *